rendkívüli időjárás

2021.02.17. 11:23

Majmok és madarak fagytak halálra egy texasi rezervátumban

A 28 hektáron elterülő park önkéntesei mindent megtesznek az állatok érdekében, amelyeket lehet, átszállítják másik állatkertbe vagy rezervátumba.

A capuchin monkey seated, head and shoulders.

Forrás: AFP

Fotó: Norah Levine

Majmok és számtalan madár fagyott halálra a texasi rekordhidegben az áramszünet miatt egy főemlős-rezervátumban San Antonio közelében.

A Primarily Primates elnevezésű nonprofit szervezet igazgatója, Brooke Chavez a San Antonio Express-News helyi lapnak elmondta, hogy hétfő reggel 6 óra körül szűnt meg az áramszolgáltatás a 28 hektáron elterülő, több mint 400 majomnak otthont adó rezervátumban.

Chavez 12 munkatársával és önkéntesekkel generátorokat, fűtőtesteket, gázpalackokat és takarókat szereztek, hogy lakóik életét megmentsék.

Ahogy a fagypont alatti hőmérséklet még hidegebbre fordult, az állatokat elkezdték átszállítani a San Antonió-i állatkertbe és észak-texasi rezervátumokba, de az igazgató elmondta, hogy ekkor már tetemeket találtak szerte a területen.

„Soha eszembe nem jutott volna, hogy az irodámból halottasház lesz. Valaki azt kérdezte, hány állatunk hullott el. Nem tudom még. Sok majmot, lemurt és trópusi madarat veszítettünk el. Csak akkor fogjuk tudni megszámolni a tetemeket, ha melegebb lesz és olvadni kezd a hó” – magyarázta az igazgató.

Mivel a nagy hideg várhatóan még kitart néhány napig, és további áramkimaradások következhetnek az állam legtöbb részén, Chavez és kollégái arra kérték az embereket, hogy segítsenek megmenteni a rezervátum lakóit, melyek nagy része idős korú. Sok állat, köztük 33 csimpánz is helyben maradt, mert nehéz lett volna elszállítani őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!