az élet kezdetei

2021.02.22. 07:30

A mélytengerek oxigéntartalma 600 millió éve növekedett meg

A mélytengerek oxigéntartalma 600 millió éve ugrott meg egy új kutatás szerint, ez teremtette meg a többsejtű organizmusok kialakulásának alapját.

Scuba divers approach a coral reef while on a dive in the Red Sea waters off the coast of Israel's southern port city of Eilat on February 9, 2021. - Israeli environmentalists are warning that the UAE-Israeli deal to bring Emirati crude oil by tanker to a pipeline in Eilat threatens unique Red Sea coral reefs and could lead to "the next ecological disaster". The deal was signed after Israel and the UAE normalised ties late in 2020, and should come into force within the next few months. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: MENAHEM KAHANA

A Kínai Tudományos Akadémiához tartozó Nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézet szakértői amerikai és francia kollégáikkal együttműködve jutottak erre az eredményre, melyről a Geology című tudományos lapban számoltak be.

Az oxigén az élet elengedhetetlen feltétele. A mai óceánokban elegendő mennyiségű van a növények és állatok igényeinek fedezésére, de ez nem volt mindig így – mondta Vang Vej, az intézet tudósa, a kutatás vezetője.

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a modern óceánok 450 millió éve kezdtek el kialakulni. Azelőtt a mélytengeri környezetben ciklikusan változott az oxidáció és a hipoxia állapota.

A tudósok 600 millió évre visszavezethető mélytengeri magmintákat elemeztek, és arra jutottak, hogy ebben az időszakban jelentősen megnövekedett a vizek oxigéntartalma egy nagymértékű oxidációs folyamat hatására.

A felfedezést megerősítette az is, hogy többsejtű organizmusokat tartalmazó kövületeket is találtak – mondta Vang.

Borítókép: Búvárok a Vörös-tengerben Eilatnál / Illusztrációfotó / Menahem Kahana / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!