fájdalom a mozgás

2021.01.29. 17:00

Nem vált be a csípőprotézis a szibériai tigrisnél

Újabb műtétre van szüksége az ízületi gyulladása miatt csípőprotézist kapó szibériai tigrisnek Chicagóban.

20210121 Pécs Látogatók nélküli állatkert, a koronavírus járvány miatt. Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló

Forrás: Dunántúli Napló

Fotó: Löffler Péter

A tízéves Malena combcsontjában ugyanis elmozdult az implantátum, miután az állat mozogni kezdett – közölte a Chicago közelében lévő brookfieldi állatkert.

A tigrist szombaton ismételten megműtik, eltávolítják az implantátumot.

Egy alternatív eljárást alkalmaznak az állaton, mely lehetővé teszi a rostos ízületek képződését és segíti a lábizmait, hogy megfelelő stabilitást nyújtsanak az ízület számára.

Mike Adkesson, a chicagói állatorvosok egyesületének tagja elmondta, az állatorvosok tudták, hogy a komoly műtétnél fennáll a komplikációk kockázata.

– Úgy vágtunk neki a műtétnek, hogy tudtuk, ha nem sikerül, még mindig van egy második opciónk, amellyel enyhíthetünk a kellemetlenségein – tette hozzá.

A szakértők remélik, Malena képes lesz kényelmesen, fájdalom nélkül mozogni.

A brookfieldi állatkert orvosai megjegyezték, hogy az emberhez hasonlóan az állatoknál is ízületi problémák alakulnak ki az öregedéssel. Amikor Malena tavaly megérkezett az intézménybe, rögtön diagnosztizálták a csípőízületi gyulladást, azóta fájdalomcsillapítókat kapott. A CT-felvételek alapján egyértelmű volt, hogy az állat csípője műtét nélkül nem kezelhető.

A műtét 6,5 órán át tartott, tovább, mint tervezték, de James Cook, a Missouri Egyetem ortopéd sebésze, az orvoscsoport vezetője sikeresnek értékelte a beavatkozást.

A floridai központú Arthrex orvosieszköz-gyártó készített a tigris CT-felvételei nyomán testre szabott implantátumot.

Nem Malena az első nagymacska, amely csípőprotézist kapott. Korábban nem méretre készült implantátumokkal próbálkoztak egy hópárduc, egy gepárd és tigris műtétjével, vegyes sikerrel.

A szibériai tigris hajdan a mai Oroszország és Kína területén vadászott, ma már veszélyeztetettnek számít, a becslések szerint mindössze 500-600 maradt belőlük a vadonban.

Borítókép: fehér tigris a pécsi állatkertben / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!