szabad a strand

2020.11.10. 23:23

Negyven év után eltakarították az utolsó aknát is a Falkland-szigeteken

Az utolsó aknát egy krikett- és labdarúgó-mérkőzésekkel kísért ünnepélyes ceremónia során akarják felrobbantani.

Zimbabwean citizens work on a mined beach in Stanley, Falkland Islands (Malvinas) on October 11, 2019. - A surprising community of around 100 Zimbabweans can be found among the Falkland Islands' 3,400 population. They have been a familiar and welcome sight for the last decade as they are expert deminers clearing the 25,000 mines laid by Argentine troops during their 74-day occupation of the islands in 1982. (Photo by Pablo PORCIUNCULA BRUNE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pablo PORCIUNCULA BRUNE

Eltakarították az utolsó gyalogsági aknát is a Falkland-szigeteken csaknem 40 évvel a brit-argentin konfliktus után – közölte kedden Dominic Raab brit külügyminiszter Londonban.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy brit fennhatóság alatt lévő területeken nem maradtak gyalogság elleni aknák.

London 14 milliárd forintnak megfelelő összeget ajánlott fel afrikai, ázsiai, illetve közel-keleti aknaszedési programokra.

A Falkland-szigeteken az aknaszedési műveletek nagy részét egy zimbabwei cég munkatársai végezték. November 14-re egy krikett- és labdarúgó-mérkőzésekkel kísért ünnepélyes ceremónia során akarják felrobbantani az utolsó ilyen harceszközt. A jövőben a sportrendezvényeket az Atlanti-óceán déli részén található szigetcsoport strandjain is megtarthatják, ahol eddig táblák figyelmeztettek az aknaveszélyre.

Az aknák felszedését 2009-ben kezdték meg, és a tervezettnél három évvel korábban sikerült lezárni.

Argentína 1982-ben megszállta az 1833 óta brit fennhatóság alatt lévő Falkland-szigeteket, amit egy 74 napos véres konfliktus követett a brit hadsereggel. A brit győzelemmel zárult háborúban 255 brit és 649 argentin katona, illetve három szigetlakó halt meg.

A szigetcsoport az Egyesült Királyság saját kormányzású tengerentúli területe. A Falkland-szigetek 400 kilométerre találhatóak az argentin partvidéktől és mintegy 12 700 kilométerre Londontól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!