túl jól sikerült?

2020.11.05. 14:01

Az élőhely hiánya miatt megrekedt a hegyi gorillák állományának növekedése

Az élőhely szűkülése miatt az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ami egyre több konfliktust jelent.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kiki Dohmeier

A kelet-afrikai hegyi gorillák populációjának sűrűbbé válása és az élőhely hiánya miatt csökkent az állomány növekedésének mértéke.

A Virunga-hegységben élő gorillapopuláció csaknem negyven éve növekszik, élőhelyük mérete azonban nem nő – mutatott rá Damien Caillaud, a témában a Science Advances című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmányban.

A hegyi gorillák (Gorilla beringei beringei) számának növekedésével az egyes csoportok gyakrabban kerülnek kapcsolatba egymással, ezek a kontaktusok pedig gyakran erőszakot szülnek köztük. Ennek következtében 2000 és 2017 között a fiatal állatok halálozási aránya jelentősen megnövekedett és mintegy felével csökkent az állomány éves növekedési rátája.

A Dian Fossey Gorilla Fund és a Kaliforniai Egyetem tudósai a Ruanda, Uganda és Kongó határán lévő Virunga-hegységben élő hegyigorilla-populációra vonatkozó, az elmúlt ötven évből származó adatokat elemezték. Ezek szerint az eredeti csoportok többször szétszakadtak, amikor fiatal ezüsthátúak – hím felnőtt gorillák – elkezdtek összetűzni az idősebb vezetőkkel.

Három csoportból így jött létre 2006-ban ugyanazon a területen tizenegy kisebb. Míg egy átlagos gorillacsoport tíz egyedet számlál, ebben az eredeti három csoportosulásban 26-65 gorilla élt, amelyek között akár nyolc is lehetett ezüsthátú – fejtették ki a szakértők.

Más területekre nem tudtak átköltözni a csoportok, mivel azok vagy mezőgazdasági hasznosítás alatt állnak, vagy már más csoportok lakják. Ilyen sok csoport számára túl kicsi ez a terület.

Míg 2007 előtt alig voltak összetűzések az egyes csoportok között, most már olyan gyakoriak, hogy alig dokumentálhatók – mondta Winnie Eckardt, a Dian Fossey Gorilla Fund munkatársa.

„A populáció szokatlanul nagy sűrűsége miatt a tudósok attól tartanak, hogy a csoportok közötti agresszió és a stressz súlyosan befolyásolja az állatok jóllétét” – mondta Caillaud.

A szakértő szerint a csoportok sűrűsége adott területen fontosabb tényező, mint az állatok száma egy csoporton belül. Ha 100 gorilla él három csoportban, valószínűleg kisebb helyre van szükségük, mint ha tíz csoportba tagolódva élnek – fejtette ki.

A Virunga-hegységi állomány jelenleg mintegy 600 állatból áll. Az 1980-as évek elején a 460 négyzetkilométernyi erdős területen számuk a becslések szerint csupán 250 volt.

A világon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint mintegy ezer hegyi gorilla él. Kelet-Afrikának csak két területén találhatók meg: a Virunga-hegységben és az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban. Az állatok életét elsősorban a vadorzás fenyegeti.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!