Ország-világ

2020.07.09. 08:31

Gyönyörű balatoni fotók készültek az üstökösről

Schmall Rafael, neves asztrofotós a déli partról fényképezte le a különleges égi jelenséget.

Fotó: Schmall Rafael

A déli partról fényképezte le a NEOWISE-üstököst Schmall Rafael, neves asztrofotós. A július 8-án, hajnalban készült felvételeken egyszerre látszanak az északi part hegyei és a különleges égi jelenség, amelyekhez még egy fénylő felhő is díszletként szolgált – írja a likebalaton.hu.

Néhány napig még a hajnali égbolton bukkan fel, ám július közepétől már az esti égen is látszik a NEOWISE-üstökös. Pontos nevén a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst idén március 27-én fedezték fel, de akkor még csak a déli féltekén látszott. Aztán július 4-én a kora hajnali égbolton is megjelent hazánkban, az északkeleti horizont felett.

Fotó: Schmall Rafael

Július 8-ra virradó hajnalban Schmall Rafael készített felvételeket a Balatonnál. A fiatalember 2013 óta foglalkozik asztrofotózással. Rafael egyébként kertész és informatikai mérnök végzettséggel rendelkezik, de 2014 óta csillagászati fotográfiáival hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg a Zselici Csillagpark munkatársaként dolgozik és az asztrofotózás valamint az asztrotájképek készítése az egyik munkaköre.

A 34 éves fotós kétszer is megnyerte National Geographic Magyarország “Az Év asztrofotósa” címet, Kaposváron pedig önálló kiállítását is bemutathatta.

Fotó: Schmall Rafael

„Az üstökös fotóját egy olyan speciális állvány segítségével készítettem, ami kompenzálja az elmozdulásokat. Egyébként az üstököst most mobiltelefonnal is le lehet fényképezni, elég nagy ugyanis a fénye, még csak nagy érzékenységű gép sem szükséges hozzá. A hajnali jelenség fényes volt, ráadásul most egy fénylő felhő (NLC – vagyis noctilucent cloud) is társult a látványhoz. Szóval mindenképp nagy élmény volt” – mondta Schmall Rafael.

Csillagászok szerint egyébként az esti égbolton július 13-át követően érdemes keresni az üstököst, napról napra egyre magasabban látszik majd és közben a holdfény se zavarja látványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!