Űrkutatás

2020.04.09. 13:16

Orosz és amerikai asztronauták indultak a Nemzetközi Űrállomásra

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén startolt el csütörtökön Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz MSZ-16 űrhajó.

A koronavírus-világjárvány miatt az orosz egészségügyi hatóságok az elmúlt egy hónap alatt rendkívül szigorú karanténmegfigyelés alatt tartották Anatolij Ivanyisint, Ivan Vagnert és Chris Cassidyt.

A világjárvány miatt az orosz állami űripari vállalat (Roszkoszmosz) elszigetelte a sajtótól az űrhajósokat, akik szerdán videokonferencia keretében nyilatkozhattak.

Ivanyisin és Cassidy immár harmadszor, Vagner először vesz részt űrrepülésen.

Az űrállomáson jelenleg az orosz Oleg Szkripocska, valamint az amerikai Jessica Meir és Andrew Morgan tartózkodik. A csapat a tervek szerint április 17-én tér vissza a Földre.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezetője a héten kijelentette, hogy a vállalat kilenc alkalmazottjánál diagnosztizálták a koronavírus-19 fertőzést. A vállalatnál mintegy 200 ezren dolgoznak.

Borítókép: a Roszkozmosz Orosz Szövetségi Űrügynökség által közreadott, tévéképernyőről készített képen Christopher Cassidy amerikai, valamint Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz űrhajóssal a fedélzetén felbocsátják a Szojuz MSz-16 orosz űrhajót a bajkonuri űrközpontból 2020. április 9-én

Ezek is érdekelhetik