hazatérhetnek

2020.01.18. 17:42

Eredetinek nyilvánították a negyven év után előkerült gothai festményeket

A képek az egykori Német Demokratikus Köztársaság legnagyobb műkincslopásakor tűntek el 1979. december 14-én.

17 January 2020, Berlin: Knut Kreuch, Lord Mayor of Gotha and deputy chairman of the Foundation Schloss Friedenstein Gotha, speaks at a press conference about the return of five stolen paintings to the Foundation Schloss Friedenstein Gotha. On the night of 14 December 1979 five important paintings were stolen from the collections of Friedenstein Castle in Gotha. In July 2018, anonymous people approached the Foundation through a lawyer to offer the five paintings for sale. After long negotiations, the authenticity of the paintings was verified from September 2019 onwards by the Rathgen Research Laboratory of the National Museums in Berlin with the participation of the Berlin State Office of Criminal Investigation. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa

Forrás: AFP

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

A művészettörténészek eredetinek nyilvánították és bemutatták pénteken Berlinben azt az öt értékes festményt, amelyeket negyven éve loptak el a gothai Friedenstein-kastélyból, és tavaly megkerült.

Frans Hals, Anthony van Dyck, Jan Lievens és idősebb Hans Holbein alkotása, valamint egy, az idősebb Jan Brueghel műhelyében készült kép az egykori Német Demokratikus Köztársaság legnagyobb műkincslopásakor tűnt el 1979. december 14-én a Gothában lévő Friedenstein-kastély gyűjteményéből.

A Lipcsétől száznegyven kilométerre fekvő gothai kastélyba néhány nappal az újonnan felszerelt biztonsági rendszer működésbe helyezése előtt törtek be. Akkor a művek árát ötmillió német márkára becsülték, ma már legalább ötvenmillió euró az értékük.

Évtizedeken át nyomuk sem volt a képeknek, pedig a rendőrség több mint ezer embert hallgatott ki az ügyben. 2018-ban azonban a kastély alapítványával kapcsolatba lépett egy csoport és közölte, hogy nála vannak a művek. Gotha polgármestere és az akkori alapítványi vezető, Knut Kreuch, a Siemens Kulturális Alapítvány támogatásával 2019 szeptemberben visszaszerezte az festményeket.

Azóta a Berlini Állami Múzeumok Rathgen kutatólaboratóriumának munkatársai vizsgálták az eredetiségüket.

Az öt alkotás – Frans Hals: Fiatal férfi mellképe (Brustbild eines jungen Mannes), az idősebb Jan Brueghel műhelyében készült a Vidéki út szekerekkel és tehenekkel (Landstraße mit Bauernwagen und Kühen), Anthonis van Dyck: Önarckép napraforgóval (Selbstbildnis mit Sonnenblume), Jan Lievens: Idős férfi (Alter Mann) és idősebb Hans Holbein: Szent Katalin (Heilige Katharina) – 14-18. századi régi mesterek (alte Meister) műve.

A rendőrség még mindig nem tudja, miként lopták el a képeket, és hol tartották negyven évig. Most vizsgálják azokat, akik a festményekhez kötődő zsarolással hozhatók kapcsolatba.

Stefan Simon, a laboratórium igazgatója pénteken közölte, hogy a képek viszonylag jó állapotban vannak, de szükség lesz restaurálásra.

A műalkotásokat visszaszállítják és bemutatják Gothában még a restaurálásuk előtt – tette hozzá.

Borítókép: Knut Kreuch alapítványi vezető bejelenti a képek eredetiségét. / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!