siker

2019.10.03. 16:59

Három űrhajóssal földet ért a Szojuz MSZ-12

A leszállóegység fedélzetén egy orosz, egy amerikai, valamint az Egyesült Arab Emírségek első űrhajósa landolt sikeresen Kazahsztánban.

Földet ért csütörtökön a Szojuz MSZ-12 űrhajó a kazahsztáni sztyeppén fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) indult három űrhajóssal Zsezkazgantól 147 kilométerre délkeletre – közölte a Moszkva melletti repülésirányítási központ (CUP).

„Megtörtént a leszállás. Földet ért a leszállóegység fedélzetén Alekszej Ovcsininnal, a Roszkoszmosz orosz űrügynökség űrhajósával, Nick Hague-vel, a NASA amerikai űrügynökség asztronautájával, valamint Hazzaa Ali al-Manszúrival, az Egyesült Arab Emírségek űrhajósával” – adta hírül a központ.

Manszúri hazája első űrhajósa, aki az ISS-en teljesített szolgálatot. Az arab űrhajós nyolc napig volt az űrállomáson.

Az ISS-en jelenleg hatfős csapat teljesít szolgálatot, Jessica Meir, Andrew Morgan és Christina Koch amerikai, Alekszandr Szkvorcov és Oleg Szkripocska, valamint Luca Parmitano olasz űrhajósok személyében.

A következő missziót várhatóan 2020. április 15-én indítják Bajkonurból az ISS-re. A Szojuz MSZ-16 három űrhajóst tervez vinni a Nemzetközi Űrállomásra: Nyikolaj Tyihonov és Andrej Babkin a Roszkoszmosz orosz, illetve Hoszide Akihiko a JAXA japán űrügynökség kozmonautáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!