megelőzik a pusztulást

2019.08.12. 13:17

Megújítják a híres kubai Varadero homokos tengerpartját

A Havannától 140 kilométerre fekvő tengerparton hatalmas mennyiségű homokkal pótolják a talajerózió miatt pusztuló partot.

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Nicolas Economou

A híradások szerint mintegy 1,5 millió köbméter homokot terítenek le több mint 22 kilométer hosszan a Hicacos-félszigeten. A talajrendezés első fázisában, augusztustól októberig a partszakasz hat legfontosabb részét hozzák rendbe.

Yasiel Martinez környezetvédelmi igazgató elmondta, hogy

a medencében egyes helyeken felhalmozódott homokból pótolják a partokról eltűnt homokot.

A homokos part megújítását egy tanulmány előzte meg, amely a kubai tudományos, technológiai és környezetvédelmi minisztérium égisze alatt készült a Gamma Investments SA szakértőinek közreműködésével.

A szakértők 2017 szeptembere, a karibi térségben pusztító Irma hurrikán után vizsgálták meg a Varaderón bekövetkezett környezeti változást, és felmérték a talajerózió állapotát.

A jelentésük szerint a tengerpart folyamatos töltése hatékonynak bizonyult, és megállapították, hogy Varaderón elegendő homok áll rendelkezésre az extrém időjárás okozta károk elleni küzdelemhez.

A tengerpart homokkal való feltöltése mellett homokpadokat is építenek, amelyeken már a partoktól bizonyos távolságban megtörnek a hullámok, ami szintén segít a homokos tengerpart pusztulásának megelőzésében.

A kubai tengerpartok több mint 80 százalékát veszélyezteti a talajerózió, átlagosan 1,2 méternyi tűnik el belőlük évente, de a part pusztulása egyes helyeken még súlyosabb.

A kubai kormány egy tavaly kiadott jelentése szerint Varadero napos szakasza, amely mintegy 950 ezer négyzetméteren terül el, a nemzetközi szabványok szerint csaknem 95 ezer látogató fogadására lenne képes.

Ezzel szemben

az elmúlt három évben a híres kubai tengerparton szezononként mintegy 1,5 millió turista fordult meg.

Kubai, amerikai, francia és Puerto Ricó-i kutatók úgy vélik, hogy a Karib-szigeteken évente átlagosan 0,27 és 2,5 méter között váltakozik a tengerpart pusztulása. „2050-re ez az arány 0,29 méter, 2100-ra pedig 0,95 méter lehet” – jósolta José Luis Juanes, a kubai tengerkutató intézet szakértője, aki szerint a tengerpartok eróziója szorosan kapcsolódik az emberi tevékenységhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!