klímaváltozás

2019.07.20. 06:42

Évente 2,2 milliméterrel emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidéken

Kutatók szerint évente több milliárd liter olvadékvíz jut így az óceánba.

Forrás: Shutterstock

Egy német-dán kutatócsoport műholdas mérések alapján megállapította, hogy az óceánok vízszintje általánosan emelkedik a klímaváltozás hatására, regionális szinten azonban szélsőséges különbségek tapasztalhatók.

„Az Északi-sarkvidéken a vízszint átlagosan 2,2 milliméterrel emelkedik évente, ezzel a nagyjából három milliméteres globális átlag alatt marad a mértéke”

- közölte a kutatócsoport a Remote Sensing című szaklapban.

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Dán Műszaki Egyetem (DTU) kutatói szerint Grönland partjainál ugyanakkor csökken a tengerszint, egyes részeken évente öt milliméterrel is.

Grönlandtól, Kanadától és Alaszkától északra az úgynevezett Beaufort-vízkörzésen belül ellenben 22 év alatt több mint 10 centiméternyit emelkedett a víz.

Az olvadás következtében hatalmas mennyiségű édesvíz kerül az óceánba, ami megemeli a vízszintet
Fotó: Shutterstock

A tudósok kifejlesztettek egy algoritmust, amellyel különböző műholdak 1,5 milliárd radarmérését elemezték. A tanulmány a valaha megalkotott legteljesebb és legpontosabb áttekintést adja a Jeges-tenger szintjének 1996 és 2018 közötti változásairól.

„Az Északi-sarkvidék a klímaváltozás gócpontja. A növekvő hőmérséklet hatására Grönland gleccserei visszahúzódnak, ezzel együtt olvad a tengerjég. Évente több milliárd liter olvadékvíz jut így az óceánba”

- mondta Florian Seitz, a TUM geodéziai kutatóintézetének munkatársa.

A hatalmas mennyiségű édesvíz nemcsak megemeli a vízszintet, hanem a tengeri áramlatok világszintű rendszerét és ezzel a klímát is megváltoztatja.

A Beaufort-vízkörzésen belüli szélsőségesen nagy emelkedés hátterében egyrészt az ott összegyűlő, sóban szegény olvadékvíz, másrészt egy állandó keleti szél áll, amely megakadályozza, hogy a víz keveredjen más tengeri áramlatokkal és ezáltal kiegyenlítődjön a tengerszint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!