Hőség

2019.07.31. 06:15

A norvégiai gleccserek túlélését fenyegeti a hőhullám

Ahogy zsugorodnak, úgy az olvadékvíz mennyisége is csökken.

Forrás: Shutterstock

Olvadnak a gleccserek Norvégiában az elmúlt napok rekordmagas hőmérsékletei nyomán és fennáll a veszélye annak, hogy egy részük teljesen eltűnik néhány éven belül – figyelmeztetnek kutatók.

„Az itteni hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, ami egyértelműen a megmaradt hó és a gleccserek nagyfokú olvadásához vezet” – mondta Atle Nesje, a Bergeni Egyetem geológiaprofesszora, hozzátéve, hogy az olvadás miatt a gleccsertavak is megáradnak.

A norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottságnál (NVE) dolgozó Liss Marie Andreassen szerint

a norvégiai gleccserek nagy része eltűnhet a következő 20-50 évben.

„A gleccserek éghajlatjelzők, és rendkívül érzékenyek a klímaváltozásra” – magyarázta a gleccserkutató.

Nesje szerint a kisebb gleccserek egy része már néhány éven belül teljesen eltűnhet. A nagyobbak ezzel szemben még évekig ki fognak tartani, de már náluk is láthatóak a visszahúzódás jelei. „Ahogy a gleccserek zsugorodnak, úgy az olvadékvíz mennyisége is csökken, ami hatással lehet a vízellátásra és a mezőgazdaságra” – fejtette ki a professzor.

Nesje megjegyezte továbbá, hogy

a vízerőművek egy része gleccservízre támaszkodik, és a vízgyűjtő medencék egy része is eltűnhet.

A jelentés szerint az előrejelzések 15 százalékkal több téli csapadékot és 2-3 Celsius-fokkal melegebb nyarakat ígérnek a század vége felé közeledve.

„Bizonyos előrejelzések szerint az olvadás csupán a következő években fog erősödni” – jegyezte meg a professzor, hozzátéve, hogy a század végére a kis és közepes méretű gleccserek nagy része teljesen eltűnhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!