kalifornia

2019.04.24. 13:30

Meghalt Charlie, a világrekorder vidra

Nagy viharok után találtak rá még 1997-ben.

Forrás: Aquarium of the Pacific Facebook

Huszonkét évesen elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra (Enhydra lutris nereis) – jelentette be a kaliforniai Long Beachben működő Aquarium of the Pacific, amelynek 1997 óta volt lakója az apró tengeri emlős.

„Nehéz szívvel osztjuk meg a hírt, hogy Charlie nevű tengeri vidránk ma reggel elpusztult”

- írta hétfőn honlapján az akvárium, hozzátéve, hogy 22 évével Charlie nagyon szép kort élt meg. Az intézmény szerint a hím kaliforniai tengeri vidrák általában 10-14 évig élnek a vadonban, míg fogságban élő társaik a 20 éves kort is megérhetik – írja a CNN.

Az akkor még kölyök vidrára 1997-ben, nagy erejű viharok után találtak rá, és a szakértők úgy ítélték meg, hogy az árván maradt állat nem élné túl egyedül a vadonban. A kis vidra a Charlie nevet kapta és az 1998-ban megnyílt Aquarium of the Pacific egyik első lakója lett.

Élete során számos tudományos vizsgálat készült a bevonásával – ő volt például az első vidra, amelytől bódítás nélkül vettek vérmintát -, és tavaly a Guinness Rekordok Wild Things kiadványának idős állatokról szóló fejezetébe is bekerült.

Az akvárium januárban búcsúzott el Charlie társától, a szívelégtelenségben elpusztult 21 éves Brooktól, a fogságban élő legidősebb, nőstény kaliforniai tengeri vidrától.

A legkisebb és legbájosabb tengeri emlősök közé tartozó kaliforniai tengeri vidrákat a fenyegetett állatok közé sorolta 1977-ben a veszélyeztetett fajokról szóló törvény.

Borítókép: Aquarium of the Pacific Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!