veszély

2019.01.06. 17:57

Egy nap alatt csaknem ezer embert csíptek össze medúzák Ausztráliában

Az Aranyparton 476, a Napfényparton 461 medúzacsípéses esetet kellett ellátni csak vasárnap.

Lezártak több strandot vasárnap az ausztráliai Queensland államban, köztük a Brisbane-től délre fekvő népszerű Coolangattát, miután csaknem ezer ember szorult orvosi ellátásra medúzacsípés miatt.

Az Aranyparton 476, a Napfényparton 461 medúzacsípéses esetet kellett ellátni csak vasárnap. Egy hét alatt 13 ezer embert kezeltek a portugál gálya (Physalia physalis) nevű telepes medúzafaj fájdalmas csípése miatt.

Az ausztrál nyár első hónapjában, decemberben 18 ezer medúzacsípést jegyeztek fel, háromszor annyit, mint az előző év hasonló időszakában. A hatóságok szerint a szokatlanul erős szelek sodorták a partok közelébe a medúzatelepeket.

A portugál gálya kinézetre hasonlít a hagyományos medúzára, de valójában apró organizmusok tömkelegéből álló lebegő telep. Csalánsejtjeinek mérge képes megölni kisebb halakat és más zsákmányállatokat.

Több mint 20 fürdőző szorult kórházi kezelésre decemberben Queenslandben a világ legkisebb és legmérgezőbb, elviselhetetlen fájdalmat, sőt akár halált is okozó medúzafaja, az irukandzsi kockamedúza csípése miatt, ez kétszer több az elmúlt évek átlagánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!