Herkulesi vállalkozás

2018.12.14. 08:03

Dollármilliárdos tervvel védenék meg a kardszárnyú delfineket

Az egyesült államokbeli Washington állam kormányzója egészen pontosan 1,1 milliárd dollárt szán jövőre a gyilkos bálnák megmentésére.

Forrás: Shutterstock

A Csendes-óceán Washington állam és a kanadai Vancouver-sziget közötti vizeiben élő kardszárnyú delfinek – vagy más néven gyilkos bálnák – száma az elmúlt három esztendőben vészesen leapadt. Ennek oka a fő táplálékul szolgáló lazacállomány jelentős csökkenése, a vizek elszennyeződése, a delfinek útját és kommunikációs útvonalait megzavaró gyakori és nagyon zajos hajóforgalom. Jelenleg csupán 74 gyilkos bálnát tartanak nyilván a térségben. Az 1970-es évek óta nem volt ilyen kevés kardszárnyú arrafelé.

„Herkulesi erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megmenthessük ezeket az ikonikus teremtményeket”

- fogalmazott a közleményben Jay Inslee, az Egyesült Államok északnyugati államának kormányzója. Hozzátette: „a környezetvédelem minden szintjén és Washington államban mindenütt cselekvésre van szükség”.

Inslee kormányzó a 2019-2021 közötti költségvetés részleteinek bemutatásakor jelentette be, hogy a leendő büdzsé összeállításakor kiemelt figyelmet fordítottak a gyilkos bálnák védelmére. A több mint egymilliárd dollárból

  • helyreállítják és megvédik a lazacok természetes élőhelyeit, kivált a Chinook lazacokéit, amelyek a gyilkos bálnák legkedveltebb zsákmányai, továbbá
  • megtisztítják a vizeket és a lazacok vonulási útvonalába eső átereszeket, és
  • csökkentik a hajóforgalmat,
  • növelik az úgynevezett no-go zónák számát, vagyis azokat a helyeket, ahol a hajók 365 méteren belül egyáltalán nem közelíthetik meg a kardszárnyú delfinek élőhelyeit, és
  • kötelező lesz a lassított közlekedés az emlősök élőhelye körüli 926 méteres sávban, emellett
  • betiltják a bálnalesre induló hajótúrákat is, és
  • átállítják a helyi kompokat a csöndesebb üzemelésük érdekében,
  • jelentős összegeket terveznek költeni a fókák és oroszlánfókák áttelepítésére vagy állományuk ritkítására, mivel ezek az állatok felfalják a Columbia folyó gátjainál elakadó lazacokat.
  • A környezet- és állatvédelemre fordítandó összeget a kormányzó új tőkenyereség-adó bevezetésével és a már meglévő üzleti adók emelésével kívánja előteremteni.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!