Terápiás céllal javasolhatják

2018.10.24. 10:24

Múzeumlátogatást írhatnak fel betegeiknek az orvosok

Montrealban felismerték a kultúra gyógyító hatását: a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel.

A franciaajkú kanadai orvosok egyesülete (MdFC) és a Montreali Szépművészeti Múzeum (MMFA) közös projektje a maga nemében első a világon.

A recept „testi és lelki problémákkal küzdő páciensek számára” teszi lehetővé a művészeti kiállítások megtekintését.

A szervezethez tartozó orvosok a november elsején kezdődő próbaidőszakban 50 múzeumreceptet írhatnak fel, egy recept legfeljebb két felnőtt és két 18 év alatti gyerek kiállításlátogatását tartalmazza.

A belépő egyébként fejenként 15 kanadai dollár (3200 forint) lenne a múzeumi gyűjtemények megtekintésére.

„A művészetterápia hasznáról egyre több a tudományos bizonyíték, a múzeumlátogatás jó adag boldogsághormont, szerotonint szabadít fel.

Előnyös lehet a palliatív, azaz fájdalomenyhítő terápia pácienseinek, valamint a diabéteszes és más krónikus betegeknek” – mondta Helene Boyer, az MdFC elnökhelyettese a Montreal Gazette-nek.

Az MMFA Kanada legnagyobb múzeuma, gyűjteményében egyebek mellett Renoir, Degas, Rembrandt és El Greco művei találhatók meg.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!