mókuscenzus

2018.10.06. 22:00

Egyetlen szőrmók sem bújhat el

Mókuscenzus kezdődött szombaton a New York-i Central Parkban annak kiderítésére, hogy hány bozontos farkú rágcsáló él a Manhattan szívében fekvő 341 hektáros területen.

A squirrel stands on its hind legs as it looks for food in New York's Central Park, 05 January 2007, as the northeast basks in unusually warm temperatures. Blossoms appeared on a cherry tree in New York's Central Park, which usually bloom at the beginning of spring. New York and the rest of the east coast have thus far experienced an abnormally mild winter. Partly blaming global warming, British climate scientists predict that 2007 could be the world's hottest year on record. The current warmest year on record is 1998, when the average global temperature was 1,2 degrees Fahrenheit higher than the long-term average of 57 Fahrenheit (13,8 Celcius). / AFP PHOTO / STAN HONDA

Fotó: AFP

A mókusok összeírása két hétig tart, de az AP amerikai hírügynökség jelentése a kutatók pontos módszertanát nem részletezi. A tudósok azt mondják: a mókusok viselkedéséről és a városi zöldterületekről szeretnének adatokhoz jutni. Feljegyzéseket készítenek a mókusok szokásairól, arról, hogy merre szaladgálnak és gyűjtenek eleséget, milyen mintázatú a bundájuk, és milyen hangokat hallatnak.

A mókuscenzus egyik szervezője, Jamie Allen az atlantai Inman Parkban is végzett már hasonló kutatást, és azt mondja: a mókusok összeírása tátongó tudományos űrt tölt ki, és lehetőséget ad viselkedési mintáik feltárására.

A Central Park-i számlálás eredményeit tavasszal ismertetik majd.

Borítókép: tősgyökeres New York-i mókus lefegyverző vagy inkább lefegyverzett mókusállásban a Central Parkban

AFP / Stan Honda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!