városi dzsungel

2018.07.30. 20:08

Amikor leszáll az éj, Amszterdam átváltozik

A turisták által közkedvelt Amszterdam „törvény nélküli dzsungellé válik”, amikor leszáll a sötétség és a rendőrség képtelen fellépni a bűncselekmények, erőszak ellen – figyelmeztetett a helyi ombudsman.

People walk through the red-light district, known as De Wallen, in Amsterdam, on October 13, 2011. De Wallen is the largest red-light district situated in the centre of Amsterdam and a major tourist attraction. The local city government of Amsterdam has initiated a project to buy real estate in the neighborhood to diversify businesses and decrease crime. AFP PHOTO / ANP / KOEN VAN WEEL ***Netherlands out - Belgium out*** / AFP PHOTO / ANP / Koen van Weel

Fotó: AFP

„A város központja éjszakára egy városi dzsungellé válik” – mondta Arre Zuurmond, a holland nagyváros ombudsmanja a Trouw holland napilapnak, hangsúlyozva, hogy illegális autó- és kerékpárversenyek folynak az utcákon, nyíltan árulják a kábítószert és rendszeresek a súlyos testi sértések.

„Virágzik a bűnözők pénze, nincs hatalom, a rendőrség képtelen a helyzet kezelésére”

- hangoztatta.

Évente mintegy 18 millió turista keresi fel Amszterdamot, ez több mint Hollandia lakossága.

Tavaly a városi önkormányzat próbált fellépni a féktelen látogatók ellen, szigorú büntetések kiszabását rendelte el a közrendet megzavarók esetében. De az utazás olcsósága miatt fiatal férfiak csoportjai – Hollandia más részeiből és Nagy-Britanniából – rendszeresen róják hétvégeken a csatornákkal szabdalt belváros utcáit, a kábítószerekhez való könnyű hozzájutás, a hírhedt vörös lámpás negyed szolgáltatásai vonzzák a kocsmákra vadászókat, legénybúcsúkat rendezőket.

Zuurmond elmondta, hogy

volt olyan éjszaka, amikor 900 törvénysértést regisztráltak hajnali 2 és 4 óra között.

A járdákon gyorsasági versenyeket rendeznek, kiabálnak, kábítószert vásárolnak. Van lopás, utcára vizelés, székelés – sorolta.

Zuurmond, aki ezen a nyáron két hétre beköltözött a belvárosba, hogy közvetlenül megfigyelje a problémát, elmondta azt is, hogy mintegy kétezer illegális taxi rója az utcákat éjszakánként.

Emlékeztetett arra, hogy húsz éve a New York-i metrón állomásonként számolták fel a bűnözést. Hasonló tervet lehetne megvalósítani Amszterdamban is, térségről térségre járva – vélekedett.

Borítókép: Az amszterdami vörös lámpás negyed

AFP / ANP / Koen van Weel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!