megható átadó

2018.06.26. 21:21

Visszatér hazájába a mumifikálódott maori koponya

Egy új-zélandi őslakos, egy maori mumifikálódott koponyáját adta vissza Németország Új-Zélandnak

dpatop - 26 June 2018, Cologne, Germany: Henriette Reker (independent), mayor of Cologne and Hema Temara, tribal elder of the Maori from New Zealand press their noses together ("hongi") at the Rautenstrauch Joest Museum. A Cologne museum director bought the Maori scull 110 years ago. Now the muumified scull is returning to New Zealand, where a room of "silence and respect" awaits it. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Rolf Vennenbernd

A tetovált emberfejet Köln főpolgármestere, Henriette Reker adta át kedden egy új-zélandi múzeum németországi látogatáson tartózkodó küldöttségének.

„A maorik szemlátomást meghatódtak. Ők kis közösségekben élnek, szoros a kapcsolat közöttük.

Mai szemmel természetesen elképzelhetetlen, hogy emberi csontokat raboljunk, kereskedjünk velük és kiállítsuk őket” – mondta a főpolgármester.

A maori koponyát 110 éve vásárolta Londonban a kölni néprajzi múzeum,

amely ma Rautenstrauch-Joest Múzeum – A világ kultúrái néven működik, az egyik legnagyobb németországi etnográfiai gyűjtemény.

A 19. században élénk kereskedelem folyt a díszes maori koponyákkal, amelyek később múzeumokban lettek kiállítási tárgyak, míg felül nem kerekedett az a szemlélet, hogy nem tárgyakról, hanem emberek maradványairól van szó.

A kölni néprajzi múzeumba került koponyát egyelőre a wellingtoni nemzeti múzeumban (Museum of New Zealand Te Papa Tongarewa) helyezik el, „a csend és a méltóság termében”.

Ha sikerül megállapítani a személyazonosságát és megtalálni leszármazottait, a fejet átadják a törzsnek,

amelyből származik, és az majd eldönti, hogy eltemeti-e vagy megőrzi jelenlegi formájában.

Borítókép: Henriette Reker, Köln főpolgármestere és Hema Temara, az új-zélandi maori törzs rangidőse összedörgöli az orrát a maori üdvözlés szerint

AFP / DPA / Rolf Vennenbernd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!