orvosi eset

2018.04.10. 15:00

Pusztító mellékhatásai voltak a világ legerősebb chilijének

Egy evőverseny után a chilit fogyasztó férfi agyának több artériája összeszűkült, kegyetlen fejfájások gyötörték.

Súlyos fejfájással került kórházba a világ legerősebb chilijét elfogyasztó férfi egy chilievő verseny után.

A 34 éves férfi a Carolina Reaper nevű chilifajtából fogyasztott egy New York állambeli versenyen. A „pusztító fájdalommal járó” fejfájás a következő napokban jelentkezett nála – írta a BBC hírportálja.

Esetét bemutatták a BMJ Case Reports című szaklapban mint az első olyan alkalom, amelynél a fejfájás kapcsolatba hozható a chilipaprika fogyasztásával.

A férfit ellátó orvos felhívta a figyelmet arra, hogy azonnal orvoshoz kell fordulni, amint valaki chilipaprika evését követően hirtelen fejfájásrohamokat tapasztal.

A rohamszerű fejfájást az agyba vért szállító erek hirtelen összeszűkülése okozta, ezt a tünetegyüttest RCVS-ként, azaz reverzibilis cerebrális vazokonstrikciós szindrómaként ismeri a tudomány.

A férfinél a paprika evése után közvetlenül öklendezési inger jelentkezett. A következő napokban súlyos nyaki fájdalmat tapasztalt az egész testét legyengítő fejfájásrohamokkal, melyek alkalmanként néhány másodpercig tartottak.

Fájdalma olyannyira felerősödött, hogy elment a sürgősségi osztályra, ahol különféle neurológiai vizsgálatoknak vetették alá, de minden eredménye negatív volt.

A CT-vizsgálat után megállapították, hogy agyának több artériája összeszűkült, így diagnosztizálták nála az RCVS-t. A szindrómának nincs mindig egyértelmű oka, de jelentkezhet néhány gyógyszerre vagy illegális drogra adott reakcióként is.

Ez volt az első eset, hogy chili fogyasztásával hozták összefüggésbe a szindróma jelentkezését. A cayenne-i bors fogyasztását korábban már kapcsolatba hozták a hirtelen szívkoszorúér-elzáródással és a szívrohammal.

Az öt héttel később megismételt CT-vizsgálatok szerint a chilit fogyasztó férfi artériái újra normális állapotukba tértek vissza.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / VGstockstudio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!