szumóhagyomány

2018.04.05. 17:09

Életet akartak menteni a nők – leküldték őket a dohjóról

A japán szumószövetség vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni amiatt, hogy kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert.

Mongolian yokozuna Hakuho performs ring-entering ceremony at the Sumiyoshi Tisha Shrine in Osaka on March 3, 2018, prior to the Osaka Grand Sumo Tournament.( The Yomiuri Shimbun )

Forrás: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri

Fotó: Naoya Masuda

A szumó hagyományai szerint a kör alakú küzdőteret, a dohjót szentként tisztelik és nőknek tilos belépni oda.

Rjozo Tatami, a Japán délnyugati részén fekvő Maizuru polgármestere egy szerdai versenyen a küzdőtéren elmondott beszéde közben esett össze. Két nő, egészségügyi alkalmazottak azonnal a küzdőtérre siettek és elsősegélyben részesítették a 67 éves férfit. Miközben két másik nő is a helyszínre érkezett, a bírók felszólították a nőket, hogy azonnal hagyják el a küzdőteret.

„Hölgyeim, hagyják el a küzdőteret. Csak férfiak menjenek fel”

- mondta a bírók egyike.

A közösségi médiában az esetről megjelent videó hatalmas felháborodást okozott a szigetországban,

sokan bírálták a szumó illetékeseit azért, mert a hagyományokat többre tartják egy ember életénél.

Hakkaku Nobujosi, a szumószövetség elnöke szerda késő este kiadott közleményében helytelennek nevezte a nők kiutasítását a küzdőtérről és bocsánatot kért, miközben megköszönte a nőknek, hogy megpróbálták megmenteni a polgármester életét.

Azzal védekezett, hogy a felszólítást a küzdőtéren megjelenő nők miatt pánikba esett egyik bíró szájából hangzott el. „Helytelen reagálás volt egy életveszélyes helyzetben” – hangsúlyozta Hakkaku.

A polgármester agyvérzést szenvedett, azonnal megoperálták a helyi kórházban és állapota stabil – közölték önkormányzati illetékesek.

A női jelenlétet tiltó szumóhagyományok számos ellentmondásos esetet okoztak az elmúlt évtizedekben, magas rangú női politikusoknak például megtiltották a győzteseknek járó elismerések átadását a küzdőtéren.

Borítókép: egy osakai szumóverseny megnyitója

AFP PHOTO / The Yomiuri Shimbun / Yomiuri / Naoya Masuda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!