Egyéb

2010.11.23. 09:48

Világítás: nemcsak a funkcionalitás fontos, hanem a dizájn is

Egyre rövidebbek a nappalok, s egyre hosszabbak az esték, amiket természetes fény nélkül töltünk otthon. Ezért különösen fontos, hogy a lakásunk világítása megfelelő legyen.

Horváth Viktória

 

Az afrikai vagy ázsiai stílusú lakáskiegészítők dömpingje elindította az ilyen jellegű fényforrások gyártását is, ezért ehhez is alkalmazkodtak a kereskedők.

- A gyerekek esetében természetesen elsősorban a fantázia játszott nagy szerepet, illetve a színek. A kis gyermekeknél az éjszakai fények kelendők, keveset fogyasztanak, így égve hagyhatják akár egész éjjel.


A legtöbben az ufólámpákat viszik (nevét a csészealj formájáról kapta): rengeteg fajtája létezik, mindenki megtalálja a neki megfelelőt

- A konyhában egyre kedveltebbek a rejtett világítások. A szekrényekbe ültetett spotlámpák között is rengeteg variációt találunk, de a három- vagy négyágú spotizzókkal felszerelt forgatható lámpák is jól használhatók, praktikusak, mi dönthetjük el, hogy fényével a szoba mely részét akarjuk kiemelni.

Bár a LED-es égők kevésbé kedveznek a pénztárcánknak, hosszú távon mégis ez a jobb befektetés: költségkímélőbb, tovább ég, kevesebbet fogyaszt. Színes égőket már kevesen keresnek, be is szüntették a gyártásukat.


- Egy lakás fényviszonyainak a kialakításánál fontos, hogy figyelembe vegyük a beltéri épületdíszeinket is- mondta el Ánik József, az Épületdíszek Kft. ügyvezetője. - A különböző falra vagy plafonra ragasztható elemek úgy mutatnak a jól, ha a tervezéskor már a világítás elhelyezésére is gondot fordítunk.

Szegélylécek és különböző rozetták közül válogathatunk, ki-ki aszerint, milyen a lakásának és bútorainak stílusa. Sokan belsőépítész vagy lakberendező segítségét kérik, ám a kft. munkatársai is szívesen segítenek a tervezésben rengeteg fényképükkel, ötletükkel. Alapvetően kétféle típussal dolgoznak: az öntött minták valamilyen figurával díszítettek, míg a húzott minták ennél sokkal egyszerűbb formájúak.

- Akik nálunk belső használatra rendelnek valamilyen profilt, villanyszerelővel is konzultálnak arról, hogyan lehet megoldani a világítást is egyidejűleg - folytatta Ánik József, hiszen nagyon fontos már az elején tisztázni, szánnak-e funkciót is a dísznek. - Fontos, hogy LED-es izzót vagy fénycsövet válasszunk, hiszen egyik sem melegszik túl, így nem sérül a díszítés sem.


Rejtett fényforrások a falakra
Bár nem olyan erősségű, amelynek segítségével jól lehet látni, de mindenképpen hangulatvilágítás, amely tévézés mellett vagy egy baráti találkozó alkalmával kellemes légkört varázsol otthonunkba. Apró izzókkal a nappalink falát egy csapásra csillagos égbolttá változtathatjuk. A legújabb divat szerint sokan antikolják ezeket az oszlopokat, szegélyléceket, de az aranyozás vagy a falhoz passzoló színű festés is dívik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!