Egyéb

2010.01.19. 10:09

Van kemény és süppedős is - A kényelem mindenek felett (fotókkal)

A hosszú téli estéken nincs jobb annál, mint egy jó könyv társaságában bevackolni magunkat egy kényelmes fotelba, vagy éppen a kanapéba süppedve nézni egy izgalmas filmet. Hát még ha dönthető hát- és fejtámlája, gombnyomásra előugró lábtartója is van az ülőalkalmatosságnak.

Varga Lívia


- A tölcsérformájú acél-, más néven bonellrugók segítségével keményebb, feszesebb ülőfelület hozható létre, míg egy nagyrugalmasságú habból készült garnitúrába a lágyabb üléskomfort következtében szinte belesüpped a használó - kezdi Miklós Zsolt, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgatója.


A kanapék ülésszerkezetét vizsgálva, a lágyabb, puhább rétegeket lefele haladva egyre keményebb, ellenállóbb anyagok követik. Ezen kialakítás a komfort biztosításán túl a test lendületét hivatott lefékezni. A bevonóanyag alatti néhány centiméteres szilikonizált ipari vatta szerepe, hogy megakadályozza a bőr vagy szövet összeragadását a szivaccsal, egyébként a kárpit mindig gyűrött lenne. A rugalmas habot eztán vagy egy újabb réteg szivacs követi, vagy egy bonellrugós szerkezet. A test súlyát végül a domborúra feszített acél hullámrugó fogja fel, ami az ülésszerkezet felfüggesztését is biztosítja. A minőséget a kárpitozás vastagsága s a hab milyensége befolyásolja, az olcsóbb darabokból pedig általában kimarad a bonellrugó.


Az új anyagok, üléskonstrukciók tűrőképességét egyébként egy fenékformájú, nyolcvan kilót nyomó dögönyözőgéppel tesztelik a cégnél, 30 ezer felállást és leülést imitálva segítségével.

A kanapé felépítése általában a stílust is eldönti, derül ki a beszélgetésből.


- A szögletes, kubikus, modern formákhoz alacsony ülésmagasság, nagyobb mélység, alacsonyabb háttámlák, s a süppedős üléskomfortot lehetővé tevő rugalmas hab alkotta ülésszerkezet dukál - folytatja az ügyvezető. - Ezzel szemben a klasszikus, konzervatívabb formavilágot nagyobb ülésmagasság, kényelmes háttámlák, organikus, lekerekített formák, s a bonellrugó jóvoltából keményebb üléskomfort jellemzi.

Amennyiben a puha felület s valódi marhabőr bevonóanyag mellett tesszük le voksunkat, számoljunk azzal, hogy használat során, idővel, természetes tulajdonságaiból adódóan a bőr, a szövettel ellentétben, ráncosodni fog. Az azonban tévhit, hogy a bőr hideg lenne.


- A műbőrrel ellentétben a valódi bőr pár másodperc alatt képes átvenni testünk hőmérsékletét - szögezi le Miklós Zsolt. - Nagy ellensége viszont a kiszáradás. Ha alacsony a lakásban a páratartalom, a bőr szövetes szerkezete elveszíti víztartalmát, a sejtfalak kiszáradnak, s a bőr megtörik. Ezt megakadályozandó évente egyszer e célra gyártott bőrápoló szerrel juttassuk vissza a nedvességet és a zsírt az anyagba. A bőrgarnitúrák teljes portalanítását tiszta, nedves ronggyal végezhetjük, allergiás betegek számára ideális választás lehet tehát.

A bútorszövetek különféle kárpittisztítóval varázsolhatók újjá, ám használat előtt a garnitúra egy eldugott részén mindig tegyünk próbát. Ma már léteznek azonban olyan szövetek is, amelyeket a gyártás során különleges szenny- és víztaszító vegyületekkel kezelnek, így ezekből egy nedves kendővel szinte minden kosz eltávolítható. Fontos, hogy a szennyeződést dörzsölés helyett mindig lentről felfelé irányuló, kiemelő mozdulatokkal próbáljuk a szálak tetejére felhozni s így eltávolítani - a lehető leggyorsabban. Kosz- és víztaszító speciális tisztítószerek a bőrgarnitúrákhoz is kaphatók.


Noha elsődleges elvárásunk egy kanapéval szemben, hogy ülni tudjunk rajta, ezen túl azért van még néhány funkció, amit jó ha tud a garnitúra.

- Ha vendégágyas ülőgarnitúrát szeretnénk, ügyeljünk arra, hogy a fekvési s az ülési magasság egyforma legyen, a szoba alsó húsz centijében, az úgynevezett huzatzónában ugyanis meglehetősen egészségtelen az alvás - figyelmeztet Miklós Zsolt, hozzátéve: a vendégágy kialakítása rugós s megfelelően párnázott legyen. Ne higgyünk azonban a reklámoknak, egy nyitható kanapé ugyanis mindennapos alvásra nem, kizárólag időszakos használatra alkalmas.


Szerencsés, ha az ülőgarnitúránk tárolórekesszel is bír, hiszen valahol helyet kell találni a vendégágyhoz tartozó párnának, paplannak. Manapság egyre népszerűbb az ülőalkalmatossággal egybeépített lerakóasztalka s a gombnyomásra relaxfunkcióssá váló fotel, de, amennyiben módunk van térbe állítani a kanapét, választhatunk például könyvespolcosat is. A különféle extrák iránt folyamatosan nő az igény, így nem ritka ma már a dönthető vagy levehető és szabadon variálható, akár karfaként is funkcionáló hát- s a mozgatható fejtámla sem.


SZÍNEK, FORMÁK ÉS TRENDEK
Az ülőgarnitúrák színében a fekete, a kék, a zöld és a bézs az örök divat, a 2009/2010-es év trendjei pedig a fekete és a fehér, a földszínek, az élénkpiros és a szürke árnyalatai. Kiegészítőkben az ezüst és az arany dívik, ezek ugyanis kiválóan harmonizálnak szürkével és bézzsel, míg a krómozott lakberendezési tárgyak a szürke és fekete felületekhez illenek. A típusba a trendek „nem szólnak bele”, azt, hogy valaki sarokkanapét vagy épp egy 3-2-1-es összeállítást választ, kizárólag ízlése és a garnitúrának otthont adó helyiség mérete, kialakítása dönti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!