Egyéb

2009.11.09. 07:24

Új tinikedvenc hódít! Előretör a manga

Már élő szereplők sem kellenek, csupán pár japán animált figura, s egy sci-fis, horroros, szexis világban találhatjuk magunkat. Célkorosztály a tizenévesek.

MTI

 

- 2008-ban egyszerre jelentek meg a magyar könyvpiacon a mangák, és az ezekhez kapcsolódó szakirodalom - fejtette ki Szanyi Henrietta, az Alexandra könyváruház eladója, miközben végigvezetett a közel ötvenféle kötetet felsorakoztató mangasoron. - A művészi megvalósításáról, azaz a mangarajzolásról is immár több könyv jelent meg, amelyekben pontról pontra veszik, milyen mimika társul különböző életérzésekhez.

 

De a rajz csak alap. A rajongói körnek már külön animal találkozókat és cosplay (azaz costume play ) beöltöző versenyeket rendeznek, amiken kedvenc figurájukként álcázzák magukat a résztvevők.

-Voltam már én is ilyen találkozón Budapesten - mesélte Bajzik Boglárka, aki amellett, hogy mangafan, mélyebben is beleásta magát a témába, angol netes mangaszövegeket fordít. - Meglepő volt, amint felvonult a rajongók széles köre, a tíz év alatti gyerekektől a negyvenesekig.

Pedig hazánk a Japán könyvpiactól még messze áll, ahol a kínálat 40 százalékát teszik ki a mangák. Itt általában a metrómegállókban vesznek a kezükbe az utasok egyet, majd a célmegállóig végiglapozzák, hogy azt leszálláskor egy másik utazónak az állomáson hagyják. A mangák sztorijában gyakran közös, hogy a fiatal lány vagy srác egyik pillanatról a másikra valami csodatevő tulajdánsággal vérteződik fel.

- A mangák és animék közül is vannak igényesebbek, és silányabbak, s sajnos hazánk kínálata inkább az utóbbiban bővelkedik - mondta Novák Zoltán, aki inkább animerajongó, de kedvenceit könyvekben is szívesen elolvassa. - A leginkább kidolgozott animek-nek még magyar szinkronja sincs. Én is csak a netes japán vagy angol változatát ismerem. Valószínű sokan a Pokemon-szerű mesékből indulnak ki, mikor azt hiszik, hogy a mangák és az anime-k gyerekeknek való rajzfilmek. Pedig sokkal többek ennél. Tele vannak szerelemmel, fájdalommal, gyűlölettel, humorral, az összes emberi érzelemmel, amit egy rajzfilm, sőt néha még egy mozifilm sem tud visszaadni.



További érdekességek ÉLETMÓDI rovatunkban. Klikk IDE! 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!