Egyéb

2009.12.21. 07:39

Tudta? A művészetterápia és a gyógytorna nagyszerűen kiegészíti egymást

A művészetterápia és a gyógytorna jól megfér egymás mellett, mi több, remekül kiegészíti egymást. Ráadásul e foglalkozások mindenki számára hasznosak lehetnek, hiszen kinek ne lenne szüksége manapság egy kis önbizalomra?

zaol.hu

Nemcsak betegeknek hasznos az ilyesfajta tevékenység, de megelőzésre is kiváló. Mindenki kiegyensúlyozott, harmonikus életre vágyik, ám a bennünket érő hatások miatt ezt nem könnyű megteremteni. A napi stressz jelentős károkat okozhat a szervezetben, jobb, ha nem várja meg az ember a fizikai tüneteket. A művészet erejéhez hasonlóan a mozgás szintén pozitívan hat.

- A gyógytorna ugyan már jól ismert dolog, ám a többség kizárólag a mozgásszervi betegségekhez köti, pedig ezen kívül még számtalan, populárisabb válfaja is van. Foglalkozom például szorongás- és stresszoldó tornával, masszázzsal, relaxációval - fogalmazott Németh Zsuzsanna. Hozzátette, létezik módszer a gyógyszerek mellékhatásainak, a betegségtünetek kezelésére, az egyensúly- és koordinációs fejlesztésre.

A két szakember - a Zala Megyei Kórházban már régóta munkatársak - külön-külön is a hozzájuk betérők rendelkezésére áll, de van egymásra épülő, illetve közös, a két mesterség eszközeit ötvöző programjuk is, az úgynevezett kommunikatív mozgásterápia.


AZ ELŐZMÉNYEKRŐL
A művészetterápia szó talán még ma is „misztikusnak” hangzik, pedig már a XIX. század második felében foglalkoztak vele. A XX. század elején Freud, Jung és követőik rendszeresen elemezték a betegek alkotásait. Később aztán nem csak pszichés betegeknél alkalmazták, egyre szélesebb körben terjedt el, hiszen mindenki életében lehetnek olyan időszakok, amikor a lelki egyensúlyhoz szüksége van segítségre. Hazánkban a Pécsi Tudományegyetemen 2004-ben indult képzés.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!