Egyéb

2009.06.15. 02:29

Sportolók is használják

Zalaegerszeg - A tavaszon immár túljutottunk, de nyakunkon a nyár, ami egyre többeket csábít moz- gásra. Ilyenkor szem- besülhetünk vele: már nem úgy nyúlik a kar és a láb (a derekunkról már nem is szólva!), mint régen, jön a sérülés, a kedvenc időtöltésről pedig egy ideig le kell mondanunk.

Kerkai Attila

A szakemberek továbbra is a megfelelően előkészített, azaz bemelegített izmokban, ízületekben látják a megelőzés legfőbb kulcsát, ám a rossz testtartás, a megerőltetés, sőt , még a stressz is okozhat bárkinél érzékeny pontokat.

Ezek az úgynevezett triggerpontok, az izmok azon megvastagodott, megrövi-dült része, ahol a fentiek következtében fájdalom alakulhat ki.

A heti rendszeres teniszparti, a barátokkal leszervezett focimeccs ilyenkor gyorsan dugába dől, elfelejthetjük akár hetekre, hónapokra. A lökéshullámterápia segíthet, ám dr. Békési Cyprián ortopéd főorvos is elsősorban azt hangsúlyozza: mindenekelőtt forduljon mindenki orvoshoz. Akár sportol, akár nem, amikor a fájdalmak jelentkeznek, s kezdenek rendszeressé válni a test egyazon részén.

- Sok embernek okoznak problémát ezek a sérülések a teniszkönyöktől kezdve a meszes vállonés Achilles-ín-problémákon át a sarokcsontkinövésig - említi a főorvos. - Sokszor csak sportolás közben, illetve az után vesszük észre ezeket, ezért a fokozatosság betartása fontos.

Mint megtudtuk, a lökéshullámterápiával felgyorsítható a gyógyulás folyamata, ám csak akkor, ha időben kezdik el a kezeléseket.

- Az a tapasztalat, hogy az emberek először elhanyagolják ezeket a sérüléseket, húzzák, halasztják, hogy felkeressék az orvost, ahogy persze én sem vagyok kivétel ez alól... - teszi hozzá nevetve dr. Békési Cyprián. - Amennyiben viszont krónikussá válnak a fájdalmak, már sokkal nehezebb a kezelés is. A lökéshullámterá-pia annyiban új, hogy bármikor alkalmazható, nincs mellékhatása, hiszen a gyógyszeres kezelés vagy egyéb más gyógymódok gyakoriságát sok esetben korlátozni kell.

Az élsportolóknál cseppet sem mellékes, hogy egy-egy sérülést milyen gyorsan hevernek ki. Két olimpián is részt vett dr. Békési Cyprián, s elmondta: ma már a nemzeti csapatoknál szinte kivétel nélkül megtalálható a terápiához szükséges eszköz. Sőt – említi –, tudomása szerint a legnevesebb futballcsapatoknál is alkalmazzák, persze több más módszerrel együtt. Talán nem véletlenül, ô maga is a magyar labdarúgó-válogatottnál dolgozó dán terapeutától szerzett hasznos tapasztalatokat, s kezel ma már betegeket, köztük élsportolókat is – a tapasztalat szerint eredményesen. 


Barangoljon Életmód rovatunk cikkei között - kattintson IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!