Egyéb

2011.02.28. 07:29

MA-URI: különleges masszázs a meztelen testnek, feltöltődés a léleknek

A háttérben halk maori zene szól, a két masszőr, Zoltán és Zsófi pedig ritmikus táncmozdulatokkal, tenyerüket nem, csak alkarjukat használva igyekeznek ellazítani a hason fekvő pácienst. Aki egy törülköző takarásában fekszik.

Horváth-Balogh Attila

 


A MA-URI gyökerei az ősi Polinéziáig nyúlnak vissza, a művészet alapjaiban az ottani tudásból táplálkozik - tudtuk meg Győrfi Zoltántól, aki párjával, Győrfi Zsófiával együtt Budapestről érkezett, hogy bemutassa ezt az ősi masszázs-, mozgás-, tánc- és nem utolsósorban: életformát.

- Egy olyan ősi tudás modern kori kifejeződéséről van szó, ami a mai problémákra, kérdésekre keres és nyújt választ - magyarázta az egyébként ügyvéd Zoltán. - Az egyes elemek megtalálhatók a polinéz szigetvilág számos pontján, ezeket a névadó megalkotók, Katja és Hemi Fox foglalták össze a leghatékonyabban. Hogy mitől más, mint a hagyományos masszázs? Azt szoktam mondani: mindentől. De ezzel ugyebár, még nem árultam el túl sokat. Az alapvető különbség a masszőr képzettsége és hozzáállása. Speciális energiaburkot, energiahálót hoz létre az ágy körül, ezért a masszázs nemcsak a testnek szól, hanem egyfajta különleges újrahangolást is végez a test és a lélek, a szellem között.

Győrfi Zoltán hozzátette: az alapmasszázs másfél órás, s az intim zónák kivételével (melyek folyamatos takarásban vannak) a teljes testet magában foglalja. A mozdulatsor speciális, a tenger mozgását, hullámzását idézi. Ez előbb a háton történik, majd a lábon. Polinéz megközelítés szerint hátunk a jövőnket jelképezi, mert mint ahogy előbbit nem látjuk, úgy utóbbiról sem tudhatunk semmit. Aztán szemből folytatódik, ami a múltat jelképezi - míg az előbbiekben a jövő kihívásaira igyekszik felkészíteni páciensét a masszőr, addig utóbbival a múltbéli traumákat kezeli.

- Mindezt egy arcmasszázs követi a mindennapi gondoktól való megtisztítással, s az egészet egy kedves és felemelő momentum, lábmosás zárja - így a szakember.

Érdekességként hozzátette: bár sok mozgással jár egy ilyen masszázs, mégsem fárasztó számára. Ugyanis a masszőrt is energiával tölti fel - akárcsak az ágyon pihenő masszírozottat.



A módszer gyökerei Új-Zélandon

A MA-URI szó jelentése: Fehér Fény gyermeke, illetve korlátozásoktól mentes utód – a kifejezés a polinéz népek eredetmítoszára utal. A masszázs vagy testmunka ősi formáját először 1990-ben az új-zélandi maori származású Hemi Fox mutatta be modernizált változatban. Fox Hira Moewaka Kemp-Johnstone ükunokája, aki a kapotai törzs főnökasszonya volt. Ő avatta be Hemit a spirituális valóságba és a gyógyításba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!