Egyéb

2009.06.02. 02:26

Csináld magad!

Nagykanizsa (hba) - Nem kell rögtön szakemberért kiáltani, ha valami villamos munka akad a házban. Néhányat mi magunk is el tudunk végezni.

zaol.hu

Itt van mindjárt egy roppant bonyolult művelet, a kiégett villanyégők cseréje. Mielőtt hozzálátnánk a nagyjából kétperces munkához, áramtalanítsunk, ami egyébként mindig alapszabály, ha az elektromos hálózattal dolgozunk. Csavarjuk ki a lámpa foglalatából az izzót, és válasszuk ki, hogy mekkora teljesítményűt akarunk a helyére, amit leginkább három tényező határoz meg. 
1.: Mekkora villanyszámlát bírunk kifizetni? 
2.: Olvasni akarunk-e alatta, vagy csak ejtőzni? 
3.: S ami minden szempontot felülír: milyen van otthon? 

Bátran vállalkozhatunk konnektor- vagy villanykapcsoló cserére is, ám ezt ugyancsak szigorúan áramtalanított hálózat mellett végezzük! Nagyon fontos, hogy tudjuk megkülönböztetni és azonosítani a fázis-, a nulla- és a földvezetéket, ezek színe piros vagy fekete, kék, illetve zöld-sárga. A kapcsolót részeire szedjük és hozzákezdünk a vezetékek beszereléséhez - jelölések segítenek a helyes érintkezők kiválasztásában. A kapcsoló két oldalán lévő rögzítőkarmokat meglazítjuk, majd az egészet betoljuk a falba épített dobozba és becsavarozzuk. Ezután visszapattintjuk a burkolatot. Ha mindennel végeztünk, leülünk a tévé elé, s egy korsó hideg sörrel megünnepeljük a jól végzett munka örömét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!