Egyéb

2009.07.06. 09:24

Az akupunktúra rejtelmei

Nagykanizsa - Ahol a nyugati orvoslás csődöt mond, ott kezdődik a keleti gyógymód - tartják sokan. Ilyen az akupunktúra, ami a közhiedelemmel ellentétben nem is fájdalmas.

zaol.hu

A nagykanizsai dr. Kálovics Gabriella gyermekorvosként került kapcsolatba a hagyományos kínai orvoslással és az akupunktúrával. Egy előadás alkalmával tanúja volt annak, hogy egy elmerevedett nyakat 2 perc alatt kilazítottak e módszerrel, amihez a nyugati orvoslás metodikája szerint izomlazítókkal, fájdalomcsillapítókkal minimálisan három nap kell. A látottak annyira megragadták, hogy úgy döntött: elsajátítja az európai tradíciókon felnőtt emberek számára különleges és misztikus tudományt. Ez hatévnyi kemény tanulással sikerült is, melynek eredményeként ma már az összes funkcionális eredetű betegségben tud segítséget nyújtani, az emésztési zavartól a fejfájásig, a derékfájdalomtól az ízületi panaszokig. Sőt, az úgynevezett fültűk (apró, szabad szemmel alig látható, folyamatosan viselt tűk) segítségével le lehet szokni a dohányzásról, az alkoholról, a drogról, s csökkenthető velük az étvágy is.


Az acélötvözetű tűket  a fül megfelelő pontjaiba szúrják
Fotó: archív

- Az akupunktúra ősi kínai gyógymód, a hagyományos keleti orvoslás egyik eleme - magyarázta a főorvos. - A kínaiak másként gondolkodnak, másfajta világban élnek, ez az alapja az orvoslásuknak. Az akupunktúrás kezeléssel lényegében nem teszünk mást, mint megteremtjük a betegekben a Ying és a Yang, az őselemek egyensúlyát. Pontos eredetét nem lehet meghatározni, de tény, hogy az időszámításunk előtt 10.000-4.000 év körüli időkből származó hegyes köveket már valószínűleg ilyen beavatkozásokra használták. A hagyomány szerint ezekben az ősi időkben kő-, csont- és bambusztűket alkalmaztak, ezeket váltották fel a fémtűk, amelyek aranyból és ezüstből készültek. Ma már rozsdamentes acélötvözetből készült tűket használunk. Szintén az időszámításunk előtt 2000 évvel íródott az egyik legősibb orvosi könyv, a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve (Huang Ti Nei Ching), amely máig alap szakirodalom a keleti orvoslással foglalkozók számára. A mű foglalkozik a kínai medicina alapteóriáival, pontos leírást ad az ember anatómiájáról, továbbá leírja a meridiánrendszert, az akupunktúrás csatornák rendszerét (melyek át- meg átszövik a test egészét, hálózatot alkotnak, s átadják az energiát egymásnak és a hozzájuk tartozó szerveknek), de kitér a szúrástechnikára, valamint a tűk fajtáira is. Érdemes azon elgondolkodni, vajon hol tartott ekkor a nyugati medicina...

Dr. Kálovics Gabriella jelezte: egy-egy vékonyka tű beszúrásával lényegében ezen csatornákat nyitja meg, amelyek elzáródása számos funkcionális panaszt okozhat. Ebből fakadóan szervi problémák gyógyítására nem alkalmas az akupunktúra, példának okáért, ha nem múlik mondjuk, a derékfájás (többnyire az első kezelés után már tapasztalni kellene a javulást), akkor vélhetően sérve van a betegnek, ami fizikális beavatkozást, műtétet igényel.

- Mégsem tüneti kezelésről van szó csupán, hanem a funkciók helyreállításáról - mondta kérdésünkre. - A szervezetet a maga komplexitásában nézzük, (sok minden megállapítható például a pulzusszámból, a nyelv színéből. Az egész emberben alakítunk ki egyensúlyt. Ha a stresszt oldjuk, lazítjuk, a betegek fele csak ettől meggyógyul...


Mit tapasztalnak a páciensek?

- Fogyókúra, meg allergia elleni kezelés – summázta „vendégségének” okait a kanizsai Vigh Ágota. – Kedvezőek a tapasztalataim, mérséklődött az éhségérzetem, s kiváló a stressz oldására. Tavasszal és ősszel szoktam jönni egy-egy „kúrára”, ilyenkor alkalmanként átlagosan 5-5 kilogrammot fogyok. Félek a tűtől, de abszolút nem fájdalmas. Ha én túlélem, akkor más is... A csurgói, 62 esztendős Fekete János egy Lyme-kórral fertőzött kullancs- csípés miatti izommerevséggel érkezett.
 


További érdekességeket talál Életmódi rovatunkban! Klikk IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!