Egyéb

2011.03.21. 09:09

A formás, szálkás izmok titka, a testépítés szigorú szabályai

Még ha nem is szeretnénk testépítőként bronzbarnán pózolni a színpadon, sokan vágyunk sportos alakra: formás, szálkás izmokra. Ám ne gondoljuk, hogy ezt gyerekjáték lesz elérni. Aki nyárra jó formába akar kerülni, annak már most el kell kezdenie edzeni.

Kiss Anna

 

- Jóval többről van itt szó, mint szimpla súlyzózásról - osztja meg velünk tapasztalatait Gábor. - A testépítés az egyik legszigorúbb életmódot követelő sportág, ahol talán sokaknak meglepő, de a táplálkozás játssza a legfontosabb szerepet. Egész nap oda kell figyelni az étrendre, háromóránként enni, lehetőleg magas fehérjetartalmú ételeket. Ha túl sok zsírt viszünk be, akkor az izomzat fedett és lufiszerű, felfújt lesz. Szükség van természetesen hatékony edzésre és megfelelő mennyiségű pihenésre is.

 


A fentiekből kitűnik, hogy aki a testépítést nem gondolja komolyan, az jobb, ha bele sem vág. Persze a legtöbben nem profik, csak izmos amatőrök szeretnének lenni formás vádlival, mutatós bicepsszel. Az 53 éves Gizi irigylésre méltó fizikummal bír, az ő személye a legjobb példa arra, hogy bárki bármikor elkezdhet edzeni.

- Viszonylag későn, 43 évesen kezdtem el intenzíven sportolni. Nem számít mennyi idősek vagyunk, minden életkorban változhatunk. A legtöbb hölgy karcsúsodni jár hozzánk, de sokan szeretnének izmosodni is. Azt tanácsolnám, legyenek kitartóak, mert a türelmetlenség rossz tanácsadó. Sokan, ha egy hét után nem látják az eredményt, abbahagyják. Rossz hírem van: ha nyárra jól akarunk kinézni, már most el kell kezdeni az edzést. A napi három liter folyadék, valamint a megfelelő étrend csodákat művel.

- A táplálékkiegészítőket egyesek veszélyesnek tartják, pedig ezek teljesen legálisak - mondja Gábor. - A fehérje készítményt már a fiatalabbak is fogyaszthatják, de például az úgynevezett kreatint csak felnőtteknek ajánljuk.

 


Nem kerülhettük meg a kérdést, keresik-e az illegális szereket az edzőteremben?

- Szerencsére még nem találkoztunk ilyennel, de sajnos az a tapasztalat, hogy aki használni szeretné és van pénze rá, az a feketepiacon beszerezheti.

És, hogy a személyi edzők mennyire tartják be a saját maguk által előírt szabályokat?

- Testépítő versenyre nem járok, de a versenydiétát betartom - meséli Péter. - Máshogy nem is lehetne, hiszen akkor hiteltelenné válnék az ide járó emberek számára. Egyébként a testépítésnek itt Egerszegen is megvan a közönsége. Erőemelő versenyeket tartunk, jönnek hozzánk ismert sportolók, ilyenkor mindig nagy az érdeklődés.

Számolnak, motiválnak, segítenek

A vendégnek csak arra kell figyelnie, hogy pontosan végrehajtsa az utasításokat. Az edzők számolják a gyakorlatokat, motiválják, segítik a tréninget, akár speciális étrend összeállításával is támogatják a fogyni vágyót.
– Ez nem azt jelenti, hogy a többiekkel nem foglalkozunk – teszi hozzá Tamási Péter. – Minden kezdőnek szívesen adunk praktikus tanácsokat. Főként a fiatalokra kell odafigyelni, hiszen az ő csontozatuk, izomzatuk még fejlődésben van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!