Egyéb

2011.06.06. 09:29

Mosolya legyen a régi

Időskorban egyre több nyavalya kínozza az embert, s emellett a szedendő gyógyszerek száma is nő, ám ebben a korban sem hanyagolható el a rendszeres fogápolás.

Horváth Viktória

Korukból adódóan ilyenkor már kevesen mondhatják el magukról, hogy ép és hiánytalan a fogazatuk. Szerencsére a pótlás jó megoldás, igaz, a legtöbb problémát a műfogsor rögzítése, tisztí-tása, tárolása és a vele való étkezés és beszéd jelenti. De hogyan kell ápolni a műfogsort?

Nemrég a Gasparich úti Idősek Otthonában rendeztek a szájhigiéniával kapcsolatos felvilágosító előadást, melynek keretében a műfogsorral kapcsolatos problémákra is megoldást hallhattak a résztvevők.

- 98 lakója van az otthonunknak, főleg 80 felettiek. Korukból adódóan a legtöbbjüknek már nincs saját fogazata, de természetesen így is ugyanolyan fontos számukra a szájápolás - bocsátotta előre Bálintné Szalai Anikó, az intézmény vezetője. - Nagyon örültünk a kezdeményezésnek, szívesen fogadtuk a megkeresést, ami a lakóink életminőségén javíthat.

Az idősek otthonának lakói várták is az előadás délutánját, mert a praktikus tanácsok mellett a találkozás színesebbé teszi a hétköznapokat. Sokszor gondot okoz az otthon lakóinak és dolgozóinak, ha valaki nem tartja be a műfogsorviselés íratlan szabályait, s mások társaságában kiveszi, esetleg az asztalon hagyja. Így most mindennek az etikettjéről is szót ejtettek.


- Nem egészséges a szájüregem, érdekesnek találtam ezt az előadást, s talán végre megoldást találok a problémámra is - mondta el Valner Istvánné, az otthon egyik lakója. Bizony neki is sok gondot okoz a műfogsor tisztítása. Eddig fogkefét használt, de azt tanácsolták neki, szerezzen be egy erősebb sörtéjű körömkefét, azzal tisztítsa meg, miután kivette a szájából, így garantáltan eltüntethető lesz minden ételmaradék. Hiszen a fogkefe alapvetően puhább sörtéjű, hogy ne sértse fel az ínyt, de a műfogsornál ez nem elsőrangú szempont.

- Ezúttal nem volt igény szűrésre, inkább a műfogsor hordásával kapcsolatos kérdéseket kaptunk - mondta el lapunknak dr. Ágostonné Kovács Ildikó klinikai fogászati higiénikus, a program kitalálója és szervezője.

A műfogsorrögzítők nagyban megkönnyíthetik az életét egy idős embernek, aki ennek hiányában kényszerűen lemond a finom, de nehezen megrágható ételekről. Sokuknak a beszéd is gondot okoz, vallották be többen.

- Gyakori még, hogy feltöri a sín az ínyüket, ezért nem tudják sokáig meghordani, ráadásul nagy fájdalommal jár. Ilyenkor érdemes visszavitetni ahhoz, akinél csináltattuk a pótlást, megmutatni, hol kényelmetlen. De alapvetően meg kell szokni, s ez mindenkinél más időt vesz igénybe - folytatta a higiénikus.

Javasolja, minden étkezés után vegyük ki a műfogsort és csap alatt kis kefével alaposan dörzsöljük át, így nem marad az ínyünk alatt ételmaradék. Éjszakára kivehetjük, ha nyom vagy nyugodtabban alszunk nélküle. Műfogsorrögzítőt egy nap elég egyszer (lehetőleg reggel) használni, estig tartani fogja a fogsort.


Helyes tisztítás - jobb érzés
Persze nemcsak a teljes műfogsor, de a koronák és a hidak is lehetnek  a nehézségek okozói. Különösen akkor, ha rögzítettek, tehát nem lehet kivenni őket. Mindenképpen érdeklődjünk fogorvosunknál  a helyes ápolásukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!