Egyéb

2011.06.06. 12:37

Gyöngybe álmodott csodák

A zalaegerszegi Keresztury ÁMK-ban ősszel indult a gyöngyfűző szakkör, ahol kiélhetik az alkotás iránti vágyukat a résztvevők. Szavaikból kiderült, jó hobbitevékenységet választottak.

Sinkovics Eta

Olvasóink közül is többen érdeklődtek, hol lehet megismerkedni a gyöngyfűzéssel. Nagy Katalin vezeti a szakkört, az ő iránymutatásával sajátították el először a hagyományos gyöngyfűzés alapjait, s aztán áttértek a modernebb stílusra. Katalin öt éve jegyezte el magát e tevékenységgel, s inspirálódás céljából időnként részt vesz egy budapesti gyöngyfűző közösség foglalkozásain is.


- Napjainkban nagyon keresettek a gyöngyből készült ékszerek, népszerűek a medálok, fülbevalók, karkötők, gyűrűk és a kitűzők. A cseh kásagyöngytől a szögletes szélű japán delicáig sokféle anyagot használunk. Az alkotásokat gyakran kombináljuk Swarovski kristállyal, ezt a megoldást én magam is nagyon kedvelem. Egyébként a kreativitáson múlik, hogy ki milyen anyagot használ - mondta Katalin, aki főleg a népi kategóriába tartozó nyakékeket zsűrizteti is.

Itthon legfeljebb valamelyik kézimunkaújságban találkozni gyöngyfűző mintákkal, viszont külföldi lapokból bőségesen tájékozódhatnak a különböző fűzési technikák iránt érdeklődő alkotók. S nemcsak fantázia szükséges a szép kollekciók elkészítéséhez, hanem kézügyesség is.A szakkörbe járó hölgyek mindegyike azt hangsúlyozta, hogy kikapcsolódást jelent számára a gyöngyfűzés.


Barbara matektanárnő, interneten találkozott a gyöngyfűzéssel, s szerette volna kipróbálni. Vera mérnök, kamaszlányainak szerez örömet a gyöngyékszerekkel. S azok is szívesen fogadták a szakkör hírét, akik korábban csak úgy fűzögettek. A körükben eltöltött idő alatt kiderült, hogy sok gyöngyöt felvesz egy-egy alkotás, és az alapanyag beszerzése nem is olcsó dolog. Mégis ragaszkodnak hobbijukhoz, legfőképp azért, mert egyedi, és ami ugyancsak fontos, hordható alkotások születnek kezük nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!