Egyéb

2010.11.26. 07:31

Új számítás, csökkenő díjak! Biztosítás: év végi hajrá a kgfb-piacon

A tavalyi jogszabályváltozás következtében a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás évfordulója már nem feltétlenül esik egybe a naptári évvel, az autósok nagy többsége azonban idén is az év végén válthat biztosítót.

Horváth A. Attila

Ehhez a szerződés felmondására van szükség, amit legalább 30 nappal a biztosítási évforduló előtt tehet meg az ügyfél. A biztosítási évforduló immár a kockázatviselés kezdetéhez igazodik, a dátum tehát esetenként változhat, de idén még a legtöbben december elsejéig élhetnek a lehetőséggel. A Mabisz tájékoztatása szerint az új szerződést is a biztosítási időszak végéig kell megkötni.

S hogy kinek érdemes a piacon kutakodnia? Például annak, aki kis hengerűrtartalmú, de nagy teljesítményű autót tart üzemben, 2011-ben ugyanis kW alapú kategória-besorolás váltja fel a cm3 alapút. Nézzünk egy példát: az új Opel Astra 1,4 literes turbómotorja 140 lóerős, ezzel az 5. biztosítási kategóriába kerül, míg tavaly lökettérfogata alapján csak a harmadik kategóriához sorolták.

A teljesítményarányos kgfb-számítás bevezetésére a jogalkotó szert azért volt szükség, mert ma már nem feltétlenül a hengerűrtartalom határozza meg az autó teljesítményét, ugyanakkor a nagyobb teljesítményű autók nagyobb kockázatot jelentenek. Ám a változás még így sem feltétlenül jár drágulással, 2011-ben ugyanis az eddigi legalacsonyabb díjak jellemzik a biztosítási piacot.

Ezek is érdekelhetik