Egyéb

2010.11.30. 08:29

Ha szeretnénk, kedvenc fotónkat is beleégettethetjük a csempékbe

Ilyenkor, mikor mindent fehér hótakaró borít, nincs kellemesebb annál, mint ha bent a lakásban, dacolva a kinti hideggel, egy cserépkályha ontja magából a meleget.

Varga Lívia

 A cserépkályhát naponta egyszer kell megrakni, majd miután a fa leégett, elzárni. Ha folyamatosan használjuk, fél órán belül érezhető a kellemes meleg a lakásban. A fűtéshez legideálisabb a keményfa, a fenyő azonban kerülendő.

- Eddig hazai alapanyagból készültek a kályhacsempék, ám a magyar agyagbányák megszűntével kénytelenek vagyunk a gyártáshoz szükséges alapanyagot Németországból importálni - folytatja Papp Károly. - A kályhák tűztere samottból épül, ennek köszönhető, hogy ilyen tökéletes a fűtőértékük, s a belekevert samott jóvoltából a csempe hősugárzó képessége és hőtágulása is jobbá válik. A füstjáratok normál téglából készülnek, ami ugyancsak jól tartja a hőt.

Kályhacsempével egyébként akár egy kandallóbetétet is körbeburkolhatunk. Előnye, hogy a most divatos kőnél sokkal tovább tartja a meleget.

A cserépkályha építéséhez az április és a május a legideálisabb időszak, ám akkor sincs késő, ha már idén télen is szeretnénk a melegénél megpihenni. Egy szakember ugyanis 3-5 nap alatt felépíti, hosszabb időt az egyedi gyártás és tervezés igényel. És ha már áll a kályha, két hét kötelező szárítófűtést követően máris használatra kész. Utóbbi annyit jelent, hogy 14 napig naponta 3-4 kiló fával felfűtjük a kályhát, és akkor sem zárjuk el az ajtókat, ha a fa már leégett, így az építés során felhasznált víz a kéményen keresztül elpárolog.

A cserépkályha érzékeny szerkezet, a helytelen használat jócskán megrövidítheti egyébként meglehetősen hosszú élettartamát. Mint Papp Károly mesélte, kollégái épp a napokban raktak át egy cserépkályhát, amit még ő épített, 26 éve.

- Ilyenkor a csempét vissza tudjuk építeni, hiszen csak a kályha belsejében levő kiégett, elhasználódott agyagot és samottot kell kicserélni. Ezen spórolni nem érdemes, ugyanis ha ezt elmulasztjuk, kályhánk sokkal kisebb hő leadására lesz képes.

Persze ahhoz, hogy hosszú éveket megérjen cserépkályhánk, megfelelően kell használnunk: miután a fa parázzsá égett, légmentesen le kell zárni az ajtót, ez a hosszan tartó meleg legfőbb titka. Ha a fa leégése előtt zárjuk el a cserépkályhát, mivel nem kap elég oxigént, akár fel is robbanhat.

 

A kályha méretét a helyiség nagysága szabja meg, hiszen azt, hogy a szerkezet mekkora teret tud befűteni, a csempék száma határozza meg.

- Egy cserépkályha, ha jól szigetelt a ház, akár 70-80 négyzetmétert is fel tud melegíteni, kiegészítő fűtés nélkül - magyarázza Papp Károly. - Légmentesen záró ablakok esetén azonban elengedhetetlen a külsőlevegő-bevezetés, ellenkező esetben ugyanis egy bizonyos idő után elfogy a helyiségből az oxigén.

 

A cserépkályhába fűtőbetét is építhető, így radiátorok is kapcsolhatók hozzá, ezzel pedig akár már egy 120-150 négyzetméteres ház fűtése is megoldható. Ez a rendszer azonban a már meglevő kéményre nem építhető rá, ugyanis, ha nem megfelelő a kémény minősége, a füstgáz betörhet a lakásba.

Annak, aki még nem döntötte el, cserépkályhát vagy kandallót szeretne, tudnia kell: előbbi hőleadása duplája az utóbbiénak, s mivel akár látványajtóval is kérhető, a kedvezőbb hatás érdekében a tűz látványától sem kell megfosztanunk magunkat. Mediterrán vagy vidékies stílusban megálmodott lakásokba pedig akár a konyhába is rakhatunk cserépkályhát, mely a sütő és a főzőlap funkcióját is képes betölteni, az otthon melegét árasztva maga körül. Ráadásul a sparheltnél sokkal esztétikusabb is.


DIZÁJN ÉS PRAKTIKUM

Egy cserépkályha, amellett, hogy a praktikumot szolgálja, újabban dizájntárgygyá is vált, ezt mutatja a csempék egyre szélesedô kínálata: választhatunk kisebb és nagyobb méretűt, kocka vagy téglalap alakút, mintásat vagy simát, sôt, ha kedvünk úgy tartja, akár egy kedves fotónkat is beleégettethetjük a csempékbe, bármekkora méretben. S hogy biztosan passzoljon lakásunk stílusához, mintegy 70-80 szín közül választhatjuk ki a legideálisabbat.

Ezek is érdekelhetik