Egyéb

2010.09.13. 06:23

Kiskerti koktélkevercsek (recepttel)

A zöldségek, gyümölcsök szezonja lévén, könnyen juthatunk friss, ízletes, esetleg kevés alkohollal is megbolondított vitaminforráshoz. Avagy: koktélok a kiskertből.

zaol.hu

Ahogy korábban már több alkalommal, ezúttal is Kovács Tibort, a zalakarosi Hotel Karos Spa bártenderét kértük fel, segítsen eligazodni a zöldségből és gyümölcsből készült koktélok világában. Elmondta: természetesen, ezeknek is minimum két változata létezik  alkoholos és alkoholmentes. Viszont, ha az alapanyagok sokféleségét nézzük, a lehetőségeink gyakorlatilag végtelenek.

- Ízletes ital készíthető céklából, karottából, azaz sárgarépából, paradicsomból, uborkából, a gyümölcsök közül pedig körte, alma, grapefruit, barack, narancs, citrom, szőlő, s egyéb, kevésbé ismert trópusi faj, például karambola, magyarul csillaggyümölcs felhasználásával - bocsátotta előre. - Személy szerint én fontosnak tartom, hogy ezek mellett olyan fűszernövények is szerepet kapjanak a koktélok összeállítása során, mint a menta, a bazsalikom, a zellerlevél, a kapor, vagy egy japán fűszerféle, a shiso-levél. Ez utóbbi a fahéj, az édesgyökér és az ánizs zamatát egyesíti.


Kovács Tibor a lehetséges alapanyagok sorában említette még a natúr joghurtot és a mozzarella sajtot is.

- Az alkotóelemeket turmixgépben, kevés jéggel összeaprítjuk. Konkrét arányokat nem lehet mondani, mert a mennyiség igazából ízlésfüggő - magyarázta. - Aki például az őszibarackot szereti, az abból tegyen bele többet. Itt van lehetőség a rögtönzésre, mindenféle zöldség és gyümölcs keverhető egymással tetszés szerint. De túlzásba vinni persze, ezt sem szabad, fontos, hogy a megfelelő ízarányokat, a harmóniát megtartsuk.

Mint mondta, a karottához az alma, a friss barack illik, a körte nagyon jó joghurtos mézzel, narancslével, a sárgadinnye pedig tofuval, mozzarellával, kevés citromlével eredményez egészen különleges ízhatást.

- Egyébként a zöldségkoktélok klasszikusa a Bloody Mary: vodka alap, paradicsomlé, worchester-szósz, citromlé, só, bors és zellerszár egyvelege. Versenyek gyakori szereplője, ám sajnos, a hasonló koktélokkal együtt meg is marad azon a szinten. Ugyanis a hétköznapokban egyelőre még nem divat, hogy a vendég mondjuk, karottás koktélt kérjen - vázolta a megszokott gyakorlatot a bártender.

Az alkoholtartalmú zöldség- és gyümölcskoktélok kapcsán hozzáfűzte még: arra sincs pontos recept, hogy melyikhez milyen alkohol illik  meg kell találni azt, aminek az ízvilága a legjobban kiegészíti az alapitalt.

Kovács Tibor az alma-, vagy a karotta-léhez legszívesebben vodkát vegyít, mert  ahogy fogalmazott  a kész koktélon kevésbé érződik át az íze  ellenben mélységet ad neki.


Kovács Tibor (aki egyébként magyar bajnokként képviselheti hazánkat a novemberi szingapúri bártender-világbajnokságon) el is készített egy zöldségkoktélt nekünk. Sárgadinnyét, akácmézet, joghurtot, mozzarella sajtot, jeget, kevés bazsalikomot, őszibarackot, koktélnarancsot és grapefruit-lét turmixolt össze. A végeredmény ízletes, savanykás nedű lett. Ha valaki az édesebb ízeket kedveli, akkor sincs baj, sárgadinnye-sziruppal lehet javítani. A hosszú kehelybe töltött italt kis nyársra húzott koktélnarancs-, illetve mozzarella-karikákkal díszítette.


"Koktélos" cikkeinket megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!