Egyéb

2010.07.27. 06:34

Faház: Télen meleg, nyáron hűvös

Festői környezetben, Újudvar egyik domboldalán alig négy hónap alatt építette fel családjának az erdélyi, kiváló minőségi fenyőfából készült könnyűszerkezetes favázas házát a zákányi Tarjányi Gyula.

Benedek Bálint

 

 

- A hegyi klímának köszönhetően a fenyőerdők lényegesen lassabban nőnek, s emiatt keményebbek, tömörebbek is, mint a hazai társaik - kezdte Tarjányi Gyula. - Éppen ezért sokkal jobb hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek, sőt, a fa színe meleg, barátságos hangulatot ad a belső térnek.

 

 

 

 

 

Az újudvari faház környezete is nyugalmat árasztott, hiszen a lankás domboldalra kertet és fenyőfákat is telepített a tulajdonos, ahonnan kiváló kilátás nyílik a környező tájra. A tomboló hőség után a házba lépve kapásból a klíma-berendezést kerestük, de mint azt a tulajdonos elmondta: megfelelő árnyékolással a faházak egyszerűen nem melegszenek fel, sőt, minden évszakban egyenletes hőérzetet biztosítanak optimális páratartalommal. A fa épületben a bútorok szintén a minőségi gyergyószentmiklósi fenyőfából készültek.

 

- Hazánkban az építőiparban is egyre meghatározóbb szerep jut a fiatalos, dinamikus és környezetbarát szemléletnek, a könnyűszerkezetes építkezésnek - mondta Tarjányi Gyula. - A gerendaházak szerkezetileg stabil, rendkívül magas élettartammal rendelkező épületek. A faházak falainak és gerendáinak vastagsága az épület rendeltetésétől függ.A maximális falvastagság 22 centiméter, mely hőtechnikai szempontból háromszor ilyen vastag téglafalnak felel meg. A ház tulajdonosának véleménye szerint a gerendaház varázsát a modern technológia és a tradíciók különleges találkozása adja.

A szóban forgó, újudvari 160 négyzetméteres házat végigjárva ezzel a kettősséggel mi is találkozhattunk. Tarjányiék a gerendák egyhangúságát rusztikus téglafal-beépítéssel tették otthonosabbá. Az épület egyedi terv alapján készült el, három kisebb házból áll, így a nap is körbejárhatja. Az 50 köbméternyi fenyőfából készült ház Erdélyből darabokban - számozott gerendákkal - kamionnal érkezett a helyszínre.

- Az alap elkészítését követően a fával együtt munkások is érkeztek, s itt illesztették össze az elemeket - folytatta Tarjányi Gyula. - A megfelelő erősítéseket követően a szendvics technikát alkalmazták, így az eltérő vastagságú kül- és belté-ri falburkolat közé speciális anyagból szigetelés került. Végül a nyers fát gombaölő anyaggal, s tűzálló réteggel vonták be.

Szép otthon rovatunk cikkei itt!  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!