Egyéb

2010.02.25. 09:14

Óvd a szemed világát!

Tipikus szombati életkép egy tinédzser otthonából: apa és anya tesz-vesz, a gyerek meg egész nap a számítógép előtt ül, és játszik, kommunikál - közben persze meredten bámulja a monitort. Kérdés, hogy meddig bírja a szeme?

Szalabán Attila

 - A tartós monitor- vagy televíziónézés bizony még mindig rongálhatja a szemet, nem véletlenül vezették be azt az európai uniós szabványt, mely alapján naponta legfeljebb 6 órát dolgozhatunk monitor előtt, s óránként 10 perc szünetet kell biztosítani - magyarázta Záhony Lajos optometrista.

Az ember normális körülmények között percenként 22-öt pislog, hogy tisztítsa és nedvesítse a szemét. Monitor előtt ülve mindössze 5-re csökken le ez a szám. Belátható tehát, hogy számítógépezés közben kiszáradás fenyegeti a szemünket, mely amúgy is hamar kifárad a görcsös monitornézés miatt.

 

 

- Számos védekezési lehetőségünk van, ezek közül a legfontosabb, hogy az éleslátást biztosító szemüveget szerezzünk be - tette hozzá Záhony Lajos. - A speciális munkaszemüveg erre megfelelő, hiszen használatával egyformán élesen látunk olvasótávolságra és a monitorig. A képernyőt egyébként úgy helyezzük el, hogy a szem síkjától 10-15 fokkal lejjebb legyen, így kényelmesebb, mint ha folyamatosan felfelé kellene néznünk. Szintén ide tartozik, hogy a helyiségnek legyen általános világítása is, s a monitoron semmiképpen ne tükröződjön vissza semmilyen fény.

A szem kiszáradása ellen nedvesítő szemcseppek alkalmazásával védekezhetünk, de sokat segíthet már az is, ha ügyelünk a helyiség páratartalmára, hiszen az is befolyásolhatja a folyamatokat. Óránként legalább húszszor egy kis szemtornát is iktassunk be, ha villámgyorsan a szoba különböző pontjaira fókuszálunk, már megszakítjuk a görcsös, folyamatos monitorbámulást.

Záhony Lajos szerint a szemszárazság szempontjából a legnagyobb veszélyben a kontaktlencsések vannak, hiszen a lencsékre a monitorok előtt óhatatlanul lebegő, elektrosztatikus töltettel rendelkező porszemcsék is rátapadhatnak.

Mint megtudtuk, technikai trükkök is segítik a szem védelmét. Egyrészt a szemüveglencsére felvihető úgynevezett office színezés, mely kontrasztosabbá teszi a képet. Másrészt a monitorunk képfrissítési frekvenciáját is érdemes megnövelni, a szakember szerint legalább 85 herzre állítani.Ahogy világszerte elterjedtek a televíziók, majd később a számítógépes monitorok, úgy röppent fel a hír: káros UV-sugárzással terhelik a környezetüket. A vád ráadásul igaznak bizonyult, ezért a gyártó cégeknek lépniük kellett. Ma már mden képernyőben beépített UV-szűrő van, mely minimálisra redukálja ezt a fajta sugárzását a készüléknek.

Digitális mellékletünk további cikkei itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!