Egyéb

2010.01.05. 08:02

Mit tegyünk, ha kifröccsen a vörösbor, és zsíros halászlé ömlik az ülőgarnitúrára?

Amit használnak, előbb-utóbb bepiszkolódik. Ünnepek alatt, egy-egy jól sikerült családi összejövetel, házibuli alkalmával pedig a szokottnál is gyakoribb, hogy kifröccsen a vörösbor, vagy ki tudja hogyan, de a kárpitra kerül egy kis mustár.

Varga Lívia

De hogy csinálja mindezt egy profi?

- Ünnepek táján jellemzően a csokoládéval, a vörösborral és az ünnepi menü különféle fogásaival gyűlik meg a bajunk - bocsátja előre Palavics Ottó, a megyeszékhelyi Total Clean Kft. ügyvezető igazgatója. - A legtöbb, amit ilyen esetekben tehetünk, hogy azonnal átitatjuk a foltot hideg vízzel, hogy a szennyeződés minél hígabb állapotban kerüljön az anyag szálai közé.

Csapvíz helyett tanácsos ásvány- vagy desztillát vizet használni, hiszen, mivel ezek mentesek a vízkőtől, könnyebben keverednek a különféle szennyeződésekkel. A forró víz és a dörzsölés nem ajánlott, mert az a textíliához köti a szennyeződést.

- Amennyiben koncentrátummal dolgozunk - teszi hozzá a szakember -, az alacsonyabb hatásfok miatt azt sem tanácsos csapvízzel hígítani. A takarítás kulcskérdése ugyanis, hogy az oldószert milyen mennyiségben és milyen gyorsan tudja összehozni a víz a szennyeződéssel.


Visszatérve a szőnyegben, kanapén leledző pecsétre, miután a foltot átitattuk vízzel, papírral szedjük fel a nedvességet. Ha ez megtörtént, a folt azonban csak nem akar eltűnni, nincs más hátra, mint valamilyen tisztítószerhez nyúlni. A választásnál azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy a kevert műszálas és a pamutszálas textília is más-más szert igényel, ahogyan a különféle eredetű foltok is. Ennél fogva az sem mindegy, mi kerül a takarítógépbe. Legyünk kritikusak tehát a boltok polcain található kárpit- és szőnyegtisztítókkal, univerzális szer ugyanis nem létezik. Többségük ráadásul általános tisztításra jó, a foltokat azonban nem kezeli.

- Abból, ha meggondolatlanul nekiesünk a szőnyegtisztításnak, több kárunk származhat, mint hasznunk, a kísérletezés ugyanis azzal a veszéllyel jár, hogy a folt ugyan elhalványul, a kis szennyeződés azonban hatalmasra nő, hiszen a súrolással eldörgöljük az anyagba ivódott port és piszkot, szennyes keretet képezve ezzel a pecsét körül - folytatja Palavics Ottó. - Jó esetben tehát a foltkezelést megelőzi a tisztítás, a pecsét nyomtalanul ugyanis csak a viszonylag tiszta anyagból vehető ki.

Ha csődöt mondott minden ötletünk, a folt azonban még mindig ott éktelenkedik az anyagon, dönthetünk persze úgy is, hogy szakember gondjaira bízzuk a textíliát. Ilyenkor a még nagyobb károk elkerülése érdekében fontos, hogy bevalljuk, miből származik a szennyeződés, s az otthoni kezelésnek milyen története van. Nem mindegy ugyanis, hogy motorolaj vagy épp halászlé ivódott mondjuk a szőnyegbe.

- Ha ódzkodunk a vegyszerektől, használhatunk természetes anyagokat is, mint például a vörösbor vagy a sár eltávolításához sót, általános folttisztításhoz pedig aceton helyett ecetet és citromsavat, akár hígítás nélkül is - hangzik a jó tanács.

S ha már a foltokat sikerült eltüntetni, nézzük a lakás többi részét. A vízkő és a por ugyanis sajnos minden háztartásnak elmaradhatatlan kelléke .

- Mint a foltoknál, itt is alapszabály: takarítás előtt mindig állapítsuk meg, milyen felülettel van dolgunk. Nem mindegy ugyanis, hogy krómot vagy eloxált felületet, tömör fát vagy bútorlapot tisztítunk, helytelenül választott szerrel, nem megfelelő módszerrel és gyakorisággal ugyanis könnyen tönkretehetjük a különféle burkolatokat éppúgy, mint használati tárgyainkat - sorolja a szakember , hozzátéve: az ecet és citromsav kiválóan alkalmas vízkőoldásra, előbbi pedig ablaktisztításra is. - Az sem mindegy, ráspriccelem vagy kendővel hordom fel a felületre az anyagot. A vízkőoldót például tilos permetezni, mert a finom szemcséket könnyen belélegezhetjük, arról nem is beszélve, hogy a szer így azonnal a lefolyóban köt ki. A dörzsöléssel pedig bánjunk csínján, mert hosszú távon tönkreteszi a felületet is.

A tűzhelynél tanácsos a gyakori tisztítás, a zsírt megfelelő szerrel, papír segítségével távolíthatjuk el legkönnyebben a sütő felületéről. A kerámialapot mindig hidegen tisztítsuk, s használjunk hozzá kézi mosogatószert.

Ha pedig már minden ragyog, függönymosásra azonban már nincs energiánk, varázsoljunk üde illatot textilillatosító spray-vel.


A MÉHVIASZ TÖMÖR FÁRA KIVÁLÓ
Amikor törölgetünk, többünk nyúl az üzletekben kapható különféle bútorápolókért, ami sok esetben bizonyul rossz döntésnek, a felület ugyanis foltos lesz, s a por sem távozik maradéktalanul. Ezek a hígított méhviaszt tartalmazó szerek tömör fára kiválóak – évente egy-kétszer, gyakoribb alkalmazás esetén ugyanis vastag bevonatot képeznek a felületen. Bútorlapra azonban egyáltalán nem ajánlottak, ezért itt inkább háztartási ablaktisztítót használjunk, ahogy a monitor és a tévé képernyője esetében is. A mikroszálas törlőkendőt öblítő nélkül mossuk, 95 fokon.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!