Egyéb

2009.07.03. 02:28

Nyomott árak a használtpiacon

Zalaegerszeg (haa) - Talán egyetlen ágazatot sem érintett olyan érzékenyen a pénzügyi-gazdasági világválság, mint az autókereskedelmet. De vajon az újautó-értékesítések drasztikus visszaesésével kelendőbbek lettek-e a használt járművek? Több olvasónk is kérte, nézzünk ennek is utána.

Horváth A. Attila

Új autót rendkívül nehéz ma eladni Magyarországon: egy friss felmérés szerint az év első 5 hónapjában átlagban 50 százalékkal esett vissza az értékesítés 2008 hasonló időszakához képest (33 ezer autó talált gazdára, szemben a tavalyi 67 ezerrel). Ez a folyamat akár kedvezhetne is a használtautó-kereskedelemnek, ám a válság ezt a szegmenst sem kerülte el.

- Kevesebben keresik a használt autókat, nagyjából itt is felére csökkent az eladások száma. Aki viszont vásárol, készpénzzel fizet, a hitelezés már nem jellemző - mondta el érdeklődésünkre a zalaegerszegi Káldozza fel , mint hogy vállalja a havi törlesztőrészletet.

- Nagyjából kétmillió forintig eladhatók most az autók, mi is a hasonló árkategória értékesítésére álltunk át, korábban ugyanis ötmilliós autókat is árultunk, ám azokra már minimális a kereslet. Nehéz most talpon maradni a piacon, sok használtautó-kereskedés tönkrement, de a márkaképviseletek sincsenek könnyebb helyzetben: tudomásom szerint 7 szalon zárt be a városban az utóbbi időben - tette hozzá Jandovics Krisztián.

A márkaképviseletek közül sokan éppen a használt autók eladásával próbálják kompenzálni kieső bevételeiket. Így ma már szinte valamennyi szalon mellett megtaláljuk a gazdára váró használt járművek gépparkját is.

- Kétségtelen, hogy átalakult a vásárlóképes kereslet, és sokan, akik eddig új autóban gondolkodtak, most a használtak iránt érdeklődnek. Valamelyest visszaesett a forgalom, de ez elsősorban amiatt lehet, hogy az emberek nagy része még mindig nem mer belevágni a vásárlásba - válaszolta Boros Olivér, a megyeszékhelyi Autó Szántó Kft. értékesítési vezetője. Hozzátette: a válság miatt (például a visszavett autóknak köszönhetően ) túlkínálat alakult ki a használtautó-piacon, ez pedig lefelé nyomta az árakat, így fordulhat elő, hogy havonta 30-50 ezer forintot is veszíthetnek értékükből egyes járművek.

- Mindezek ellenére a pár éves autókat sokan keresik, nagyjából 1-1,5 millió forint értékben. Suzukiból például a Swiftek és az Ignisek most a legkapósabbak.

Boros Olivér szerint aki manapság rászánja magát az autóvásárlásra, alaposan körülnéz a piacon. Mint mondta, kereskedésükben minden járművön állapotfelmérést végeznek, a hibákat javítják, és így értékesítik tovább az autót, a vásárláskor ugyanis a legfontosabb szempont még mindig a megbízhatóság.

- Ön szerint végleg bealkonyult az autókereskedelemnek? A piaci tendenciákról szóló hírek mintha erre utalnának - vetettük fel.

- Én nem temetném az ágazatot. Talán egy évig lesz még ilyen nehéz a helyzet, de a későbbiekben fellendülő iparág lesz az autógyártás és -kereskedelem, ebben biztos vagyok - válaszolta.

Nyugatabbra mindenesetre már látják a fényt az alagút végén: idén májusban Németországban, Franciaországban, Szlovákiában és Ausztriában is több autót adtak el, mint tavaly. Hasonló tendenciában bíznak a hazai kereskedők is.


További érdekességeket talál LÓERŐ rovatunban! Klikk IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!