Egyéb

2009.07.02. 02:27

Madarat tolláról, céget weblapjáról

Nagykanizsa (pa) - Az elmúlt három esztendőben mintegy duplájára nőtt a kis- és középvállalkozásokat bemutató weblapok száma. A netes tartalomszerkesztés alapjairól, az elvárható minimumról, s az extrákról a Winbird Cégcsoport munkatársát, Horváth Zoltánt kérdeztük.

Sámel József

Pontos adatot szinte képtelenség mondani a tekintetben, hogy mennyi magyar weblapot lehet elérni manapság az interneten. Számuk folyamatosan gyarapodik, sőt - a sávszélesség növekedése miatt - az oldalak egyre profibbak és felhasználóbarátabbak lettek.

- Korábban az úgynevezett statikus honlapok uralták a világhálót, ezeket egyszerű grafika, menürendszer jellemezte - kezdte Horváth Zoltán. - A sávszélesség megnövekedésével nagyot fordult a világ, mostanra a flash-es oldalak jöttek divatba, jóllehet ezek szerkesztése már komoly programozói tudást igényel.

Mint megtudtuk: egy átlagos weblap elkészítése körülbelül 1-3 hónapot vesz igénybe, attól függően mennyi adatot kell feltölteni az oldalra. A legnagyobb költséget a honlap kialakítása jelenti, ez 100 ezer forinttól indul.


Horváth Zoltán szerint egyre inkább divatba jönnek az animációkat tartalmazó flas-es weblapok
Fotó: Szakony Attila

- Egy átlagos lapnak tartalmaznia szokás az adott vállalkozás bemutatását, a szolgáltatási profilokat, a referenciákat, kiegészítve esetleg fotókkal és persze a telefonos és netes elérhetőségekkel - folytatta a szakember. - Az általános funkciókat egyéb lehetőségekkel is bővíthetjük, például webáruházzal is. Persze találkozunk egészen komoly kihívásokkal is, nemrég például egy közép-kelet európai vállalat integrációs adatbázisát építettük ki, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden folyamat, a raktározás, a megrendelések és a számlázás is internet alapon működik.

Horváth Zoltán a weblapok üzemeltetésére is kitért. Mint mondta: nem elég megtervezni és elkészíteni az oldalt. Ez mit sem ér, ha a kereső optimalizálás nincs megoldva.

- Vannak olyan apró trükkök melyek segítségével elérhető, hogy a kulcsszavak beírásakor az adott weblap az első 20 találat között legyen - árulta el a szakember, aki szerint egy vállalkozás számára éppen ez utóbbi jelenti a legtöbbet, hiszen cége, szolgáltatásai, folyamatosan szem előtt lehetnek. Folyamatos a harc az első húszban maradásért, hiszen havonta több száz, ezer új honlap jelenik meg az interneten, arról nem is beszélve, hogy más programozók is ismerik ezeket a trükköket.

Többek közt ezért is kell fizetni a weblapok üzemeltetéséért, igaz nem horribilis összeget, idehaza átlagosan 3-8 ezer forintot kóstál a havi tarifa.

Amúgy profi weblapkészítőt, s üzemeltetőt csak vállalkozásoknak, cégeknek érdemes megbízni. Az otthoni felhasználók vagy az egyéni vállalkozók akár maguk is készíthetnek egyszerűbb, tájékoztató jellegű honlapot, az internetenről ma már számos ingyenes grafikai programot lehet letölteni. Ezen honlapok esetében jóval alacsonyabbak a költségek, tulajdonképpen csak a domain nevet kell megfizetni, ami körülbelül 15 ezer forintba kerül. A szolgáltatók többsége a szükséges tárhelyet ingyen vagy jelképes összeg fejében biztosítja. 


Minden, ami DIGITÁLIS - barangoljon rovatunk cikkei között. Klikk IDE!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!