Egyéb

2008.06.18. 02:29

Nyaralásra hangolva: az előkészületekről

<b>Zalaegerszeg -</b> Hogyan készüljünk fel a külföldi nyaralásra? Ezt a témakört beszéltük át Pelikán Andrással, a megyeszékhelyi Best Holiday Utazási Iroda ügyvezetőjével.

Tódor Tamás

- Nagyon fontos, hogy érvényes úti okmánnyal (személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel) közelítsük meg az országhatárt, nehogy ellenőrzéskor érjen bennünket meglepetés. Tartsuk észben a türelmi határidőt, vagyis: az úti okmánynak a Magyarországra történő visszaérkezéstől számított fél évig még érvényesnek kell lennie.

- Melyek azok a tényezők, amelyekre nagy hangsúlyt kell fektetnünk az utazási előkészületek során?

- Elutazás előtt mindenképpen érdeklődjünk a védőoltásokról. A turisták európai vagy észak-afrikai nyaralás előtt általában nem szoktak orvoshoz fordulni, de ha valaki Ázsiába, Közép- vagy Dél-Amerikába utazik, akkor erősen ajánlott az egzotikus betegségek elleni védőoltás itthoni beadatása. Ezzel összefüggésben ne feledkezzünk el a biztosításról sem. Ugyan nem kötelező megkötni, de nem érdemes azon a napi pár száz forinton spórolni, amibe személyenként a biztosítás összege kerül. Üdülés során sajnos előfordulhat baleset, betegség vagy eltűnik a poggyász, de biztosítással a kezében a turista nem érzi magát teljesen védtelennek. Amúgy manapság egyre többen visznek magukkal házi elsősegély ládikát, amely fájdalomcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és tapaszt tartalmaz - ez követendő példa mindenki számára.

- Mire ügyeljünk még?

- Gyermekbarát üdülőhelyet válasszunk, ha a család legfiatalabb tagjait is magunkkal visszük, hiszen nem mindegyik tengerpart homokos, sekélyvízű vagy aprókavicsos. Ha az utazást egyénileg oldjuk meg, számoljunk az autópálya díjakkal is - például a magyar határtól a horvátországi Dubrovnikig jelenleg 207 kunába (körülbelül 7 ezer 500 forintba) kerül a pályadíj. S hát természetesen ne feledkezzünk meg a költőpénzről sem: az adott országban érvényes valutát vigyük magunkkal. Vannak kivételes esetek is, például Horvátország nem EU tag, de ott a kuna mellett elfogadják az eurót is.

- S mi a helyzet a napozással?

- Magas faktorszámú naptejet és -olajat vigyünk magunkkal, s lehetőleg óvatosan napozzunk: délelőtt 11 és délután 3 óra között inkább az árnyékos helyeket részesítsük előnyben.

- Sokat hallani arról, hogy a foci Eb miatt szigorításokat vezettek be a magyar-osztrák határon. Pontosan miről is van szó?

- Csupán annyi történt, hogy a sportesemény miatt visszaállították az ellenőrzést az országhatáron, egyébként útlevéllel, valamint régi és új típusú személyi igazolvánnyal is át lehet ruccanni Ausztriába.

- Horvátország közkedvelt a magyar turisták körében, ám az ország az elmúlt időszakban beutazásra vonatkozó szabályaival is a figyelem középpontjába került. Mire vonatkoznak az új rendelkezések?

- Az idén életbe lépett törvény értelmében a Horvát Köztársaság területére 18 év alatti külföldi állampolgárok szülői vagy törvényes képviselő felügyelete nélkül csak abban az esetben utazhatnak be, ha rendelkeznek a szülők vagy a törvényes képviselő közjegyző által hitelesített írásbeli jóváhagyásával. Ennek az otthon is elkészíthető iratnak tartalmaznia kell a szülők, illetve a törvényes képviselő személyes adatait, a beleegyezésüket; továbbá a gyermek, valamint a kísérő személy adatait és útlevélszámát. Az írásos hozzájárulásban szerepelni kell annak is, hogy a gyermek és kísérője hová és milyen célból utazik. További szigorítás: egy nemrégiben érvénybe lépett módosítás szerint a horvát hatóságok már csak a horvát vagy angol nyelvű fordítással fogadják el az iratot, vagyis a jóváhagyást a közjegyzői hitelesítés után hivatalos fordítóirodánál kell lefordíttatni.

- Mi történik abban az esetben, ha gyermekcsoport utazik Horvátországba?

- Az iskolai vagy bármely más gyermekcsoport esetében ugyancsak szükség van a közjegyző által hitelesített hozzájárulásra. Diákcsoportoknál elegendő az iskola vagy az utat indító szervezet által elkészített utaslistát saját pecséttel hitelesíteni, azonban ezt az igazolást ugyancsak le kell fordíttatni horvát vagy angol nyelvre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!