Egyéb

2008.06.02. 02:29

Autóvezetés tűző a napon, nyári melegben

Nagykanizsa (sza) - Egyre melegebbek napjaink. Csakhogy amíg a vízparton kellemes lehet a forróság, az autóban ülve kifejezetten zavaró. Mit lehet tenni ellene?

Szalabán Attila

- Sajnos a nagy meleg hatása egyértelműen meglátszik a baleseti statisztikákon is, kánikulai napokon általában több baleset következik be, mint hűvösebb időjárási viszonyok között - bocsátotta előre Pintér László alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott közlekedési osztályvezetője. - A meleg hatására megnő az emberek fáradékonysága, aluszékonyság vesz rajtuk erőt, csökken a koncentrálóképességük, és bizony sokkal lassabban reagálnak az eseményekre, mint máskor.

- Mit tegyen az, aki melegben kénytelen hosszabb útra indulni?

- Először is alaposan készüljünk fel a hosszan tartó vezetésre. A gépjárművünket a szükséges műszaki ellenőrzés mellett olyan extrákkal is elláthatjuk, melyek enyhíthetik a hőség hatását. Gondolok itt a klímaberendezésekre, melyek használatával a külső időjárástól független hőmérsékletű utastérben tölthetjük az utat. Az ablakokat az első szélvédő kivételével sötétítő fóliával láthatjuk el - ezt a munkát egyébként érdemes profikra bízni, akik jó minőségben, és a szabványoknak megfelelő anyag felhasználásával dolgoznak, tehát nem lesz később problémánk a szükséges tanúsítvány meglétével. Érdemes beszerezni egy jó minőségű napszemüveget is, mely csökkenti a szem terhelését. Ha külföldre utazunk, feltétlenül tájékozódjunk az általunk érintett országok közlekedési szabályairól, hiszen nem egy államot tudok, ahol komoly eltérések vannak a magyar KRESZ-hez képest. Ami nagyon fontos: ha rosszul érezzük magunkat, ne induljunk útnak, hiszen nem vagyunk vezetésre képes állapotban!

- És útközben?

- A pihenőidőkre ügyeljünk. Két-három óránként álljunk meg, és tartsunk rövid szünetet, amikor kiszállunk a kocsiból, megmozgatjuk a tagjainkat, és kicsit pihentetjük a szemünket, az idegeinket. Amennyiben nincs klíma a kocsiban, mindenképpen szellőztessünk. A napellenzőt is használjuk bátran, nem véletlenül találták ki ezt az eszközt az autógyártók. Sok folyadékot is igyunk, persze ne alkoholt és ne menet közben, amikor az ivás eltereli a figyelmünket a vezetésről - inkább álljunk meg egy percre. Menetben pedig ügyeljünk a követési távolság megtartására, inkább a szokottnál jobban maradjunk le, gondoljunk arra, hogy a meleg miatt lassabban fogunk reagálni egy vészhelyzetre - tehát adjunk időt magunknak.

- Nyári utak előtt gyakran felteszik maguknak az autósok a kérdést: a főutakat használják, vagy inkább kerüljenek a mellékútvonalak felé?

- Nyáron éppen az idegenforgalom miatt komoly mértékben megnő a forgalom a főutakon. Ettől függetlenül még mindig a leggyorsabb utazási mód ezek használata. Mindenki saját maga kell mérlegelje, hogy mennyi időt szán az utazásra, mennyire ismeri a céljához vezető utakat. Amennyiben ráérek, én is gyakran letérek a mellékútvonalakra, melyeken természetszerűleg kisebb a forgalom, nyugodtabb az utazás - ám több településen kell keresztül haladnunk, és kanyargósabb, tehát lassabb lesz az utunk. A dugók elkerülése érdekében pedig érdemes bekapcsolva hagyni a rádiót, és hallgatni az útinform híreit.

- Megérkezésünk vagy megállásaink alkalmával mire figyeljünk?

- Elsősorban arra, hogy ne hagyjuk a parkoló kocsiban a kisgyerekünket vagy a háziállatunkat. Sajnos több eset is előfordult a múltban, amikor ez megtörtént, pedig a napon álló gépjármű utastere akár 50-60 Celsius-fokra is felhevülhet. Emiatt inkább ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót, gázpalackot sem - előzzük meg a bajt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!