Egyéb

2008.05.17. 02:29

Város lesz-e Pacsa?

A Zalai Hírlap 2008. május 9-ei számában Várossá válna címmel megjelent cikkre kívánok reagálni.

Az Olvasó

Magyar István nyilatkozata reálisnak tekinthető, ő még ma is pacsainak érzi magát, nem feledte el honnan indult közel fél évszázada. Korunknál fogva emlékszünk a régi időkre, amikor 1950. január 1-ig Pacsa járási székhely volt, az akkori politika átrendezte az ország közigazgatását. Zala megyét is megnyirbálták, Keszthely és környéke Veszprém megyéhez került, megszüntették a pacsai és a novai járást. Szülőfalumnak akkor kezdődött el a kálváriája, fokozatos lemaradása. El lehet gondolkodni, hogy miért kellett vajon a járásokat megszüntetni? A hibás döntést bizonyítja, hogy most kistérségi szisztémát találtak ki helyette, ezt mindenképpen helyesnek tartom. Pacsa már valamit visszakapott régi rangjából azzal, hogy kistérségi székhely lett, a városi cím pedig kárpótolna bennünket a több évtizedes hátrányos helyzetünkért. 

A többi nyilatkozó véleménye különbözik egymástól, kitűnik belőle, hogy ki az igazi pacsai érzelmű. A munkahelyi probléma országos jelenség, de lehet, hogy a várossá válás fejlődést jelentene e téren. Az egyik negatív nyilatkozó még nem látja a fáktól az erdőt , vagy valami más befolyásolta a véleményét? Községünknek van egy sajátossága, mindig befogadó volt, akik érkeztek, nagy részben ott is ragadtak, szereztek maguknak egzisztenciát, vagyonosodtak, ez nem is lenne baj, csakhogy (tisztelet a kivételnek) nem lettek lokálpatrióták és igyekeztek, igyekeznek a több száz éves pacsai gyökerekkel rendelkezők elé kerülni minden téren. Ami talán még szomorúbb, hogy van egy politikai csoport, mely a hatalom megszerzéséért mindenre képes. Aki nem tartozik ehhez a csoporthoz, azt igyekeztek tisztességtelennek beállítani, a tenniakarásban meggátolni, mert ők mindent jobban tudnak, csak akkor nem bizonyították, amikor lehetőségük volt rá. Sajnos a képviselő-testületben patthelyzet van, 5-5 arányban megoszlik az összetétel, az egyik oldalon 1-2 hangadóval, akik enyhén szólva nem örülnének a jelenlegi helyzetben a várossá válásnak, mert az a független polgármester sikeres működését jelentené. Itt lép be a politika Pacsa előrelépésének útjába.

Kérem a pacsai önkormányzat tagjait, hogy a település érdekében fogjanak össze, ne az állandó acsarkodás jellemezze az üléseket, mert az nem vezet sehová. Összegezve: Pacsa minden vonatkozásban, földrajzi fekvése, teljes infrastruktúrával rendelkezve alkalmas arra, hogy Zala megye 10. városává váljon.

Czoma Kálmán

Pacsa

Ezek is érdekelhetik