Egyéb

2007.01.18. 03:29

Szegények(?) eledele

Zalában roppant népszerű, s immár a megyénkbe látogatók körében is közismert étel a dödölle, melynek elkészítéséhez a szepetneki Unger Gizella szerint nem kell túl nagy ördöngösség.

Zalai Hírlap

Apró termetű szepetneki házigazdánk a családi háza konyhájában, előttünk készítette el a kiadós dunántúli parasztételt, a dödöllét, melynek fortélyait a legidősebb nővérétől, Katalintól leste el, aki a látástól vakulásig napszámban dolgozó anyjuk helyett viselte gondját otthon a korán árvaságra jutott Unger gyerekeknek. - A dödölle hajdanán a szegények eledele volt, hiszen nem kellett hozzá túl sok összetevő - vélekedett a hozzávalók előkészítésekor a nyugdíjas napjaiban is aktív, 66 esztendős Unger Gizella, aki a helyi nyugdíjasklub énekkarának és színjátszó csoportjának is oszlopos tagja. - Még csak a sámliról értem fel a tűzhelyet, de már ott sertepertéltem a nővérem mellett, s folyton arra kértem: hadd segítsek a főzésben. Miközben Gizella kedvenc éles késével krumplit hámozott, hallhattuk: édesapja nem jött vissza a frontról, így a hat fős család nem dúskált a javakban, s bizony, sokszor került dödölle az asztalra. A múltidézés alatt a csupasz burgonyát megmosta, s azért karikázta szép vékonyra, hogy hamarabb megfőjön, majd annyi hideg vízben tette a tűzre, hogy éppen csak ellepje a krumplit. - Most, hogy már puhára főtt, ezzel a békebeli krumplitörővel pépes masszára, amolyan főzelékesre töröm - mutatta kisvártatva Gizella, s a tűzről nem levéve, állandó keverés mellett, annyi lisztet dolgozott hozzá, hogy jó kemény legyen. Kissé megsózta, majd jó erős kezével addig keverte csomómentesre a masszát, hogy még a homloka is izzadt. - Na, most segíthetnének! - noszogatott házigazdánk, akinek jól jött, hogy egyikünk jó erős kézzel fogta a fazekat, miközben ő nagy lendülettel addig kevert a fakanállal, míg az egész massza el nem vált az edény falától. (Figyelmeztetett: nehogy ragadós legyen, mert akkor evés közben a szájpadlásunkhoz tapad!) Egy szusszanásnyi szünet után a megtisztított vöröshagymáért nyúlt, hogy városi ember számára egészen szokatlan módon felkockázza. Nem használt hozzá deszkát: jobbról és balról, majd keresztbe is bevagdosva, a markában végezte a műveletet! A felkockázott vöröshagymát aztán az olajon megdinsztelte, majd a fakanálra halmozott, és keményre összenyomkodott dödölle-masszát az olajba mártogatott evőkanállal beleszaggatta a tányérba. A tetejét megöntözte a hagymás zsiradékkal, majd - hogy még finomabb legyen - kikevert tejfölt is tett rá. - Van, aki a tálalás előtt serpenyőben egy kicsit lepirítja a dödöllét, de ez minden háznál változó - folytatta szakácsnőnk, aki szerint minél többször készítünk dödöllét, annál jobban megkedveljük ezt a roppant egyszerű ételt, ami magában is megállja a helyét, ugyanakkor köretként is kitűnő - például vadpörkölt mellé. Feléjük egyébként lecsóval is eszik, hiszen azzal nyakon öntve is finom eledel. S hogy egy kicsit nehéz étel? Ezt a helyzetet egy jófajta borból készített fröccs könnyen feloldja.

Jó étvágyat a dödölléhez!

Lapunk harmadik oldalán olvashatják az újradított receptpályázatunkat. Ezzel kapcsolatosan várjuk Olvasóink jelentkezését olyan szándékkal is, hogy a legjobb recepteket a ZH újságíróinak jelenlétében elkészítik, amiről a fentebb látható módon, fényképes riportban be is számolunk a Zalai Hírlap konyhája című rovatunkban.

Jó étvágyat a dödölléhez!

Lapunk harmadik oldalán olvashatják az újradított receptpályázatunkat. Ezzel kapcsolatosan várjuk Olvasóink jelentkezését olyan szándékkal is, hogy a legjobb recepteket a ZH újságíróinak jelenlétében elkészítik, amiről a fentebb látható módon, fényképes riportban be is számolunk a Zalai Hírlap konyhája című rovatunkban.

Jó étvágyat a dödölléhez!

Lapunk harmadik oldalán olvashatják az újradított receptpályázatunkat. Ezzel kapcsolatosan várjuk Olvasóink jelentkezését olyan szándékkal is, hogy a legjobb recepteket a ZH újságíróinak jelenlétében elkészítik, amiről a fentebb látható módon, fényképes riportban be is számolunk a Zalai Hírlap konyhája című rovatunkban.

Lapunk harmadik oldalán olvashatják az újradított receptpályázatunkat. Ezzel kapcsolatosan várjuk Olvasóink jelentkezését olyan szándékkal is, hogy a legjobb recepteket a ZH újságíróinak jelenlétében elkészítik, amiről a fentebb látható módon, fényképes riportban be is számolunk a Zalai Hírlap konyhája című rovatunkban.

Lapunk harmadik oldalán olvashatják az újradított receptpályázatunkat. Ezzel kapcsolatosan várjuk Olvasóink jelentkezését olyan szándékkal is, hogy a legjobb recepteket a ZH újságíróinak jelenlétében elkészítik, amiről a fentebb látható módon, fényképes riportban be is számolunk a Zalai Hírlap konyhája című rovatunkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!