Egyéb

2007.01.16. 03:29

Adalékellenzők

Zalaegerszeg (haa) - Nyisd ki szemed, csukd be szád! címmel fogyasztóvédelmi füzetsorozatot jelentetett meg a Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) nevű környezetvédő szervezet. A kiadványok lapjain a legnépszerűbb élelmiszerek összetételét elemzik, különös tekintettel a problémás adalékokra.

Horváth A. Attila

Míg a rendszerváltás táján Magyarországon 8000-féle élelmiszerből választhatott a fogyasztó, jelenleg 50 ezer termék kínálja magát, a vásárlók pénzéért folytatott harc tehát óriási, olvasható a füzetben. A gyártók és kereskedők reklámkampányokkal, csicsás csomagolásokkal és akciókkal próbálják élénkíteni a keresletet, ám ezek költségeit az árba is beépítik. Az adalékanyagok megjelenése is az élelmiszerek ipari méretű feldolgozásának következménye: az árut ugyanis jó minőségben, gazdaságosan kell előállítani és elosztani, tehát tartóssá és szállíthatóvá tenni. Az adalékok a terméket egyrészt tetszetősebbé változtatják (színezékek, zseléző anyagok), leplezik a minőségi hibákat (ízfokozók, édesítőszerek, aromák), olcsóbbá teszik a termelést, valamint növelik az elállóságot és a térfogatot (tartósítók, pelyhesítők). A kiadvány szerint az adalékok hatósági engedélyezése nem jelenti az egészségügyi kockázatok kizárását: a kutatások előrehaladtával ugyanis sok ártalmatlannak gondolt E-anyag került már tiltólistára, egy részük ráadásul (így a mesterséges színezék) felesleges is.

Fő szabályként dr. Kalas György kimondja: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékkal számolhatunk, minél messzebbről érkezett, minél több feldolgozási műveleten esett át és minél kívánatosabbra készítették. Óvatosságot igényelnek tehát a több ezer kilométeren át utaztatott gyümölcsök, a félkész és készételek, a magas feldolgozottságú termékek (például üdítőitalok). A kiadvány kiábrándító példákat is közöl: ki gondolná, hogy tyúkhúson kívül mi minden van a tyúkhúsleves-kockában, és egyes márkás csokoládék milyen elenyésző arányban tartalmaznak kakaót...

A fogyasztóvédelmi füzetek elsődleges célja, hogy a termékismertetőkön szereplő E-számok értelmezésével segítsék kinyomozni, az allergiásoknak mely adalékokat érdemes elkerülniük. A szerző emellett vásárlói tanácsokkal is szolgál: legyünk kritikus fogyasztók, írja, s csak azt vegyük, amire valóban szükségünk van. Lehetőleg friss alapanyagokat használjunk és kerüljük az aromákat, ízfokozókat, színezékeket, édesítőszereket tartalmazó termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!