Egervár

2017.02.10. 12:44

Ötszázhúsz éve Ulászlótól kapott mezővárosi jogot

Egervár 520 éve kapott mezővárosi rangot. Ennek apropóján a jubiláló községről gyűjtöttünk régi fotókat a Zalai Hírlap archívumából.

Nagy Betti

Egervár neve (Egurwar) elsőként egy 1281-es oklevélben bukkant fel, ami azt is jelzi, hogy a várnak ekkor már állnia kellett.

Az egervári várkastély

A település több neves családnak volt lakóhelye, illetve birtokközpontja. A XIV - XV. században az Egerváriaké. A család legkiemelkedőbb tagja Egervári László, aki Mátyás király uralkodása idején - mint bizalmi embere - emelkedett a főrendek sorába, s akit Ulászló király az ország tárnokmesterévé tett. Ő építtette a mai vár elődjét és a település ma is álló templomát, mely 1495-re készült el. Szent Katalin tiszteletére szentelték.

Épül az új iskola (1989. szeptember 15.)

Vidám háremhölgyek a honismereti táborban, 1992. július

A templom mellett 1510-re elkészült a ferences kolostor is. Építésének befejezése egy másik családtag, Egervári Bereck püspök nevéhez köthető. A kolostor azonban az idők folyamán elpusztult. A település 1497-ben Ulászló királytól mezővárosi jogokat kapott, s - bár változó gazdasági jelentőséggel - így is szerepel a XIX. század végéig, olvasható Egervár önkormányzatának honlapja.

Almaszüret az Egervár TSZ lakhegyi gyümölcsösében, 1989

Szüreti felvonulás 1993. szeptember végén Egerváron

Az egervári művésztelep alkotásaiból rendezett kiállítás 1971 júniusában. Előtérben Götz János Legenda cím alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!