Megint engedélyezték

2021.06.22. 10:02

Újra használhatják az amerikaiak a TikTok és a WeChat appokat

Az Egyesült Államok visszavonja a kínai TikTok videómegosztó alkalmazásra és a szintén kínai WeChat közösségi platformra az előző adminisztráció által kiszabott tranzakciós tiltásokat.

Forrás: Shutterstock

Az amerikai kereskedelmi minisztérium mostani döntése azt jelenti, hogy az amerikai állampolgárok újra letölthetik és

használhatják a ByteDance pekingi központú vállalatcsoport (TikTok), valamint a Tencent kínai internetes óriáscég (WeChat) tulajdonában lévő applikációkat.

Az intézkedésre azután kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök a hónap elején visszavonta az előző, Donald Trump vezette adminisztráció által hozott – e két platformra, anyavállalataikra és leányvállalataikra vonatkozó – tiltó rendeleteket.

Donald Trump 2020 augusztus elején írta alá az applikációk letöltésének betiltásáról szóló rendeletet. A Trump-kormányzat akkor azzal érvelt, hogy

a platformok révén a Kínai Kommunista Párt amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz férhet hozzá,

és ez a kormányzat álláspontja szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államok számára.

A kínai törvények szerint ugyanis a vállalatoknak – kérésre – kötelezően ki kell szolgáltatnia az adatokat a kínai hatóságoknak. A TikTok ezt mindig következetesen tagadta, és az ártatlanság vélelmével érvelve leszögezte, hogy az amerikai felhasználók adatait az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolják, ahová nem terjed ki Kína joghatósága.

Az elképzelés szerint amerikai tulajdonlás segített volna

Miután a TikTok perkeresetet nyújtott be az amerikai állam ellen és több kerületi bíróság is felfüggesztette a letöltésre vonatkozó kormányzati tilalmat, a Trump-adminisztráció úgy döntött, hogy lehetővé teszi a platform amerikai használatát, amennyiben egy hazai vállalat felvásárolja a ByteDance tulajdonában lévő alkalmazást.

A Bytedance és a TikTok két amerikai vállalattal közös vegyesvállalat létrehozását javasolta. A két amerikai cég az Oracle informatikai óriás és a Walmart kiskerekedelmi áruházláncolat lett volna. A javaslat szerint az Oracle és a Walmart birtokolta volna a TikTok Global néven létrehozandó vállalat részvényeinek 20 százalékát, és az új cég központja az Egyesült Államokban lett volna. A tervet az akkori amerikai kormányzat megelégedettséggel fogadta, azonban az üzlet végül nem jött létre.

Februárban a már Joe Biden vezette adminisztráció felfüggesztette a TikTokkal kapcsolatos tárgyalási folyamatot. Szakértők szerint azonban

az új kabinet intézkedései nem jelentik azt, hogy a kínai vállalatok alkalmazásait ellenőrzés nélkül használhatják az Egyesült Államokban.

Ezt támasztja alá az is, hogy Joe Biden a hónap elején arra utasította a kereskedelmi minisztériumot és a szövetségi ügynökségeket, hogy kövessék figyelemmel a TikTokhoz hasonló alkalmazásokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a nemzetbiztonságra. Ezen kívül 120 napon belül egy javaslatot kell letenniük az asztalra „a külföldi vállalatok által megszerzett, vagy ellenőrzött amerikai adatok védelmének ügyében”.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!