Többször használatos űreszköz

2021.11.11. 09:27

Újabb négy űrhajóst szállít a Nemzetközi Űrállomásra a Crew Dragon

Útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán négy asztronautával a fedélzetén a Crew Dragon Endurance űrhajó.

A SpaceX Falcon 9 rocket carrying the company's Crew Dragon spacecraft is launched on NASA’s SpaceX Crew-3 mission to the International Space Station with NASA astronauts Raja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron, and ESA (European Space Agency) astronaut Matthias Maurer onboard, Wednesday, Nov. 10, 2021, at NASA’s Kennedy Space Center in Florida. NASA’s SpaceX Crew-3 mission is the third crew rotation mission of the SpaceX Crew Dragon spacecraft and Falcon 9 rocket to the International Space Station as part of the agency’s Commercial Crew Program. Chari, Marshburn, Barron, Maurer launched at 9:03 p.m. EST from Launch Complex 39A at the Kennedy Space Center to begin a six month mission onboard the orbital outpost.

Forrás: NASA

Fotó: Joel Kowsky

Elon Musk milliárdos vállalata, a SpaceX által fejlesztett űrhajót Föld körüli pályára állító Falcon 9 hordozórakéta helyi idő szerint este 9.04-kor startolt a Florida keleti partvidékén lévő űrközpontból.

A hordozórakéta gyorsító fokozata – amelyet már használtak korábbi missziókban

– kilenc perccel a start után tért vissza a Földre, az Atlanti-óceánon horgonyzó platformon landolt függőleges helyzetben.

A felbocsátás teljes, közel 5 órás élő közvetítése az alábbi videón látható:

A Crew Dragon 3 körülbelül 22 óra múlva csatlakozik a négyszáz kilométeres magasságban keringő űrállomáshoz, amely fedélzetén jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós van.

Az űrhajó fedélzetén három amerikai – Raja Chari, Kayla Barron és Tom Marshburn – asztronauta van, illetve a német Matthias Maurer, aki az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósa, és sorrendben a 600., aki feljutott az űrbe.

Egyikőjük úgy lett tagja a legénységnek, hogy a múlt héten meg nem nevezett egészségügyi okokból vissza kellett lépnie egy űrhajósnak, akinek a nevét ugyancsak nem hozta nyilvánosságra a NASA.

Mind a négyen körülbelül hat hónapot töltenek majd az ISS-en.

A Crew Dragon most harmadszor szállított űrhajósokat az űrállomásra, előtte amerikai űrhajósokat orosz űrhajókkal juttatták fel az űrbe kilenc éven át, azóta, hogy 2011-ben véget ért az űrsiklóprogram.

Az előző űrmisszió kedden zárult, a Crew Dragon Endeavour űrhajó leszállóegységével négy asztronauta tért vissza a Földre.

Borítóképünkön a kilövés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!