Korrekten működik

2019.06.26. 06:00

Öreg autóba való kihangosító – olcsón

Sokféle transzmitter kapható, a legtöbb még ennél is alacsonyabb áron: ez viszont úgy tűnik, a kevesek közé tartozik, amelyik megfelelően teszi a dolgát.

Forrás: Shutterstock

Tele vannak a boltok transzmitterekkel, de sok a baj velük a tipikus FM átjátszós, gerjedéses, áthallós betegségekből adódóan. Igazán ritka, amelyik tudja azt, ami az egész kütyütől általában elvárható lenne: zavarmentesen lejátszani a zeneszámokat és normális hangminőséget biztosítani telefonhívásokhoz.

Találtunk egyet, amelyik a szokásos akadályokat jól vette, s ráadásul még gyorstöltéssel is rendelkezik: talán megéri az átlagnál kissé magasabb, de még mindig elfogadható, 3 ezer 400 Ft-os árat.

Alfawise: friss dizájn, új funkciók

A jelöltet dallamos nevén Alfawise BC42 transzmitternek hívják és itt találta a RendeljKínait tesztportál. Jól felszerelt mindenféle bemenetekkel, például van rajta USB-A a pendrive-oknak, TF bemenet micro SD kártyáknak – és persze ott az elmaradhatatlan BT kapcsolat.

A mode gombbal váltogathatunk a lehetőségek között, a nyilak pedig vagy a számok, vagy a frekvenciák között lapoznak. A felső gomb tekerésével állíthatjuk a hangerőt, vagy ha nyomjuk a gombot, akkor felveszi a hívást, illetve hosszabb ösztökélésre hanghívásra vált, bár ez utóbbi a magyar nyelvű Androidok esetében kissé problémásnak bizonyult.

Érdekes, hogy micro SD kártyából 32 GB a maximum méret, amit kezel, cserébe viszont megjegyzi, hol hagytuk abba a zenéehallgatást. A két USB port közül a felső 5 V/1 A-t képes leadni, ide jön a pendrive, alá, a QC 3.0 portra pedig mobilokat érdemes csatlakoztatni. Tényleg gyorstölt, már ezért is érdekes kütyü.

Ami a lényeget illeti

Természetesen a legfontosabb az FM átvitel minősége, ehhez BT segítségével kell összepárosítanunk az Alfawise BC42 transzmittert a mobilunkkal. Kifejezetten jónak bizonyult, a gyújtás ráadása után tízből tízszer automatikusan megtalálta a telefont.

Az FM minőség javítása érdekében a tesztelő megnézte a budapesti rádióadók frekvenciakiosztását, és megkereste azt a frekvenciát, ami a legmesszebbre esik a csatornáktól. Ez a 103,3 és a 104,7 Mhz közötti 104 Mhz, erre érdemes beállítani a fővárosban a kütyüt, míg vidéken a 103 Mhz-ra. Utóbbi a Budapest-Pécs/Budapest-Kaposvár útvonalakon semmilyen interferenciával nem találkozott, ami kimagasló eredmény a transzmitterek között.

A kimenő és bejövő hívások minősége

Szokott neuralgikus pontja ezeknek az eszközöknek a bejövő telefonhívások fogadása. Akinek a 12 V-os csatlakozója „gödörben”, mélyen van kialakítva, annak – általában is, nem csak az Alfawise BC42 esetében – érdemes az élvezhető hangminőség érdekében headsetet használni, mert ott a mikrofon-száj távolság 10-15 cm, nem pedig 150-200.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!