Járvány

2020.06.05. 12:30

Nyálmintát vevő robotot fejlesztettek ki (videó)

A teljesen automatizált robotkar önállóan képes steril pálcával koronavírus-fertőzöttség tesztelésére alkalmas mintát venni.

Forrás: Lifeline Robotics

Segítségével az egészségügyi dolgozókat megóvhatják a megfertőződés kockázatától.

A Dél-dániai Egyetem (SDU) és a Lifeline Robotics kutatói remélik, hogy fejlesztésük hamarosan bevethető lesz, és a tesztelő robottal megkönnyítik az egészségügyben dolgozók munkáját.

Amikor a páciens bemutatja személyi igazolványát, a robot előkészíti a mintavételi készletet, leveszi a mintát, majd a tesztelésre alkalmas konténerbe helyezi – mondta el Thiusius Rajeeth Savarimuthu, az SDU professzora.

A mesterséges intelligenciával működő robot kamerái segítségével találja meg a torok megfelelő részét. Úgy programozták, hogy finoman végezze a mozdulatokat – emelték ki a fejlesztők.

Világszerte igény lesz az egyre több tesztelésre és az egyre több automatizált tesztelésre, arra, hogy megvédjük a frontvonalban dolgozókat – mondta Soeren Stig, a Lifeline Robotics ügyvezető igazgatója.

Borítóképünk forrása: Lifeline Robotics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!